Snijramen in bovenlichten

 

Bovenlicht uit Barok-periode: nu in Rijksmuseum A'dam

 

Misschien loop je er vaak ongemerkt aan voorbij. Sommige van de oude huizen in onze binnensteden en dorpskernen hebben een versierend ornament boven de voordeur. Het raampje waarin dit ornament is opgenomen noemen we een bovenlicht. Het houtgesneden ornament noemen we een snijraam.

 

Op deze site heb je de mogelijkheid deze ornamenten met elkaar te vergelijken en zo ontdek je gaandeweg steeds meer verschillen en zie je welke symbool-motieven er zijn toegepast.

 

Aan gemeentebesturen en andere betrokken overheidsinstanties,

Inventariseren jullie ook eens wat er nog over is aan bovenlicht-ornamenten in jullie gemeente en zorg eindelijk eens voor een stukje goede bescherming!!!!

 

Hoe meer ik rondkijk in het buitenland, hoe sterker mijn vermoeden wordt, dat we met onze Nederlandse bovenlichten nog een cultureel erfgoed bezitten, wat nergens ter wereld zo'n geschiedenis en diversiteit laat zien.

 

Bovenlicht in Utrecht

 

 

Veldonderzoek

Ook in dit nieuwe jaar hoop ik er weer zelf op uit te gaan om bovenlichten en metseltekens te fotograferen. Mocht je zelf in je eigen stad of dorp eens met een digitale camera mij wat werk uit handen willen nemen, aarzel niet en doe het.

Verderop op de site zie je het emailadres waar je de foto's (in email-formaat) naar toe kunt sturen.

 

Tip

Overigens is het echt een aanrader om op een stille zondagmiddag ( b.v. in plaats van het strand) eens te kiezen voor een wandeling door een oude binnenstad. Het is er heerlijk stil en er valt zo veel leuks te ontdekken. Let je op bovenlichten, dan hebben we nog aardig wat binnensteden, die soms net een openluchtmuseum lijken. 

 

Deze website is inmiddels een plek geworden, waarop iedereen die belangstelling heeft voor bovenlichten en snijramen, iets van zijn/haar gading kan vinden.

 

Heb je interessante tips of foto's?

Wil je mij informatie of foto's toesturen, dan houd ik mij ten zeerste aanbevolen.

Heb je zelf (kunst-)boeken met oude prenten van tekeningen en/of schilderijen van straatgezichten, blader deze eens door of er ergens bovenlichten zijn getekend of geschilderd.

Dit kan namelijk helpen bij de datering.