Oude prenten 17e/18e eeuw vv4

 

Den Haag

 Het hoge pand is het oude (nog steeds bestaande) stadhuis van Den Haag. Het rechter pand heeft duidelijk een bovenlicht: Lod XIV-stijl of vroeg-Rococo. Details zijn helaas niet te onderscheiden. Deze gravure is uit 1753. 

 

Den Haag: panden a.d. Groenmarkt: 1753: door Joh. Merken

 

Den Haag: panden a.d. Groenmarkt: 1753, detail van bovenstaande prent: door Joh. Merken

 

Den Haag

 Een duidelijk zichtbaar Lod. XIV bovenlicht bij dit hoekpand aan de Dunne Bierkade te Den Haag. Hij is van de hand van Maria Margaretha la Fargue uit 1780. Trouwens kijk eens wat voor grote platvis die jongen staat te verkopen. Zo groot worden ze nu haast niet meer gevangen. 

 

Den Haag: Dunne bierkade en Bierkade, gezien naar het Spui: door M.M. la Fargue 1780

 

Den Haag: Dunne bierkade: detail bovenstaand schilderij

 

Huis Buysero werd gebouwd door Pieter Post voor Laurens Buysero, adviseur van stadhouder Willem III. Dit plaatst het huis in de 2e helft van de 18e eeuw. De hoge entree naar de bel-etage laat een bovenlicht zien. Helaas is niet goed zichtbaar wat de voorstelling was.

 

Den Haag: Huis Buysero (op plaats Min. van Financiën

 

Amsterdam

 Het snijraam heeft de voorstelling van St. Mattheus, in het voormalige Gildehuis van het Kuipers- en Wijnverlatersgilde.
(De achterzijde van het pand, met daarin de Gildekamer, grensde aan de Hoogkamersgang en nummerde later Oudezijds Achterburgwal 101.)

 

Amsterdam: snijraam van het Kuipersgilde: Lod XVI-stijl; foto: gravure uit Amsterdams stadsarchief

 

Kasteel van Laarne

 

Een heel oude prent uit de 16e eeuw van een wandtapijt

 In dit Vlaamse interieur, dat hier op een wandtapijt is afgebeeld, is rechts boven de binnendeur een ornament te zien, wat erg doet denken aan een bovenlicht.

Helaas is niet goed te zien of het echt een houten ornament is of een doek wat daar is opgehangen.