Oude prenten 17e/18e eeuw vv3

 

Amsterdam

Gezicht op de Dam te Amsterdam: 1779

 

Dam zuidzijde

De Dam gezien in zuidelijke richting naar de Beurssteeg. Links het Commandeurshuis (= het voormalige Huis onder 't Zeil), rechts daarvan de huizen Vijgendam 8 tot 2. In het midden een doorkijk door de Beurssteeg naar het Rokin. Rechts van de Beurssteeg vijf panden op de plaats van de latere nummers Dam 16 tot 12. Dan de op de tekening nauwelijks zichtbare ingang van de Kromme Elleboogsteeg en Dam 10, 8, en 6. Rechts vooraan de Waag. Links vooraan: het water van het Damrak.

Datering: 1779
Herkomst: Collectie Atlas Dreesmann
Vervaardiger: Hermanus Petrus Schouten (tekenaar)

 

Detail van bovenstaande prent:: huis aan de Dam met snijraam (1779)

 

Amsterdam

Het huis van burgemeester Huydecoper stond aan het Singel bij de Munttoren in Amsterdam.

In de nacht van 26 op 27 april 1943 werd het huis van Joan Huydecoper door een neerstortend Engels vliegtuig verwoest. De imposante voorgevel bleef wel overeind staan. Die is zorgvuldig afgebroken en wordt nog steeds bewaard in afwachting van een wederopbouw. Het huis lijkt een fraai Lod XIV bovenlicht te hebben, maar dit is wat moeilijk te zien.

 

Philip Vingboons 1639: huis voor joan Huydecoper

 

A'dam Singel: pand huidige UVA-bibliotheek tegenover 'de Krijtberg'

 

Het stadsmagazijn tussen de beide doelengebouwen in op de plek waar nu de UVA-bibliotheek staat, tegenover de Krijtberg aan het Singel (gravure 17e eeuw). Geen bovenlichten in die tijd, wel fraaie gevels in Gotische stijl links, midden en rechts meer Renaissance. Het middelste gebouw is bewaard en staat er nog steeds.

 

Florence (Italië)

 Dit florentijns Palazzo Rucellae is gebouwd in de vroeg Renaissancestijl door de beroemde architect Leone Batista Alberti (1404-1472), opvolger van Brunelleschi, die al voor hem begon met te bouwen in Renaissancestijl. 

Alberti was tot zijn 40e bezig met antiquariaat en theorie. Pas dan begint hij bouwwerken te ontwerpen. De platte pilasters lijken op die van het Colosseum. Hij ziet kans om een klassiek uiterlijk te geven aan een niet klassieke struktuur.

Hij geeft de vensters een soort bovenlicht, wat nog sterk doet denken aan de gotische kerkramen. Van bovenlichten boven de deuren is hier nog helemaal geen sprake. 

 

Florence: Palazzo Rucellae uit 1450. uit: HW Manson: History of Art

Palazzo Pitti te Florence. 1558-1570 door Bartholommeo Ammanati.   uit : HW Manson: History of Art

 

Italiaans Palazzo Pitti te Florence met rijzende zon-snijramen. Het gebouw is gebouwd tussen 1558-1570. Eigenlijk kun je er ook hier niet zeker van zijn, uit welke tijd deze snijramen stammen. Het venster middenboven heeft de kleinste ruitjes en dat type kennen wij uit de 17e eeuw. De andere met groter glasvlak zijn vast van later datum.

 

Den Haag

Den Haag: Groenmarkt door P.C. la Fargue in 1765

 

Den Haag: Groenmarkt: detail bovenstaand schilderij

 

Rotterdam

 Boven de poort is in een steen de letters VOC R te zien. Dit staat voor de Verenigde Oostindische Compagnie: stad Rotterdam. De poort is in een sobere barokke stijl opgetrokken. Het bovenlicht kan heel goed van voor 1750 stammen.

De deuren met hun glazen panelen, voorzien van smeedijzer, maken geen originele indruk, maar het kan zijn dat alleen de paneeltjes vervangen zijn.

 

Oud- R'dam: poort van gebouw van de VOC-afd. Rotterdam

 

Gravures van Daniel Marot (1661-1752)

 Of de tekeningen van Daniel Marot wel ooit in praktijk gebracht zijn, is niet zo makkelijk te achterhalen. Maar zeker is wel dat zijn ideeën grote invloed hebben gehad. Hieronder volgen een stuk of wat ontwerpen van ingangspartijen uit zijn voorbeeldbladen. Wil je er meer van bekijken, ga naar: Heidelberg-Marot. 

En let hier op de deuren. Dan zien we hoe die al vorm kregen in de 18e eeuw, in de Rococo-tijd, in de fantasiewereld van Daniel Marot.

 

Daniel Marot:: ontwerp van ornamentale ingangen; (Uit: Das Ornamentwerk des Daniel Marot)

 

Daniel Marot:: ontwerp van ornamentale ingangen; (Uit: Das Ornamentwerk des Daniel Marot)

 

Daniel Marot:: ontwerp van ornamentale ingangen; (Uit: Das Ornamentwerk des Daniel Marot)

 

Daniel Marot:: ontwerp van ornamentale ingangen ; (Uit: Das Ornamentwerk des Daniel Marot)

Daniel Marot:: ontwerp van ornamentale ingangen; (Uit: Das Ornamentwerk des Daniel Marot)