Ruit vv3

 

De ruit in diverse vormen

 

17e Eeuwse poort Oudezijdsvoorburgwal A'dam

Detail van de poort in A'dam: met ruitsymboliek

Op deze pagina zien we de ruit voorkomen in verschillende vormen. De ruit in het kaartspel heet in het Engels diamond (= diamant).

Dat het symbool gebruikt is om een edelsteen mee uit te beelden wordt waarschijnlijk als we naar de foto rechtsboven kijken.

Op de rand van het poortje zien we meer naar rechts de 'diamond' en meer naar links een ietsje taps toelopende vorm, wat ook sterk aan het uitbeelden van een (sterk uitvergrote) edelsteen doet denken.

 

A'dam Ouderzijdsvoorburgwal: Empire stijl begin 19e eeuw

Brielle: ruitfiguur 1e helft 19e eeuw

Delft: ruit in venster boven poort

Ouderkerk: ing-rune of ruit van gebogen lijnen (?)

Den Haag: Langebeestenmarkt: gevelsteen met (vrouwelijk) ruitvormig schild

Amsterdam: Keizersgracht: ruit in combi met maalkruis en zon/krans-motief

Edam

Edam: Gebrandschilderd raam in grote kerk:geschenk van stad Amsterdam

 

Edam

In dit gebrandschilderde raam dat in de 17e eeuw door de stad Amsterdam aan de stad Edam werd geschonken, zien we vloertegels in het onderste deel van het raam, waarin we het ruitmotief herkennen. Hieronder volgt nog een uitvergroting van dat deel van het raam. Klik op de foto voor een uitvergroting. 

Alweer een teken dat de ruit niet zomaar weer (voor wat betreft de snijramen) uit de lucht komt vallen in het 1e kwart van de 19e eeuw. Het teken maakte al veel vroeger deel uit van onze symboolcultuur. 

Een ander symbool in de vloertegels van dit gebrandschilderde raam is de cirkel met de 4 pijlen. Dit zien we in de 19e eeuw terugkomen als Amsterdams snijraam. (Zie de 2e uitvergroting).

 

Edam: detail van het gebrandschilderde raam, aangeboden door de stad Amsterdam.:17e eeuw

 

Uitvergroting tegels van het Edamse venster.

 

Utrecht

Niet alle geometrische patronen hebben een speciale betekenis. Maar het is toch aardig om een venster op een schilderij tegen te komen, waar maalkruis, ruit en cirkel in combinatie op voorkomen.

Het schilderij laat een 16e-eeuwse voorstelling zien van 4 Jeruzalemvaarders, die de geboortekerk van Bethlehem bezoeken. De onbekende schilder heeft voor de figuren en vormen geput uit wat hij kende uit zijn eigen tijd. Het bewijst alleen maar dat de vormmotieven door de eeuwen heen bekend zijn gebleven. 

 

Schilderij in Utrechts Catharijneconvent

 

Jeruzalemvaarders detail: maalkruis en ruit in cirkel-motief, geschilderd rond 1520

 

Hildesheim

Hieronder een detail van het interieur van de helaas in WO II verwoeste Benedictijner abdijkerk van Hildesheim (Duitsland). Deze Romaanse kerk werd gebouwd in de 12 en 13e eeuw.  In de 2e boog aan de linkerkant is een ruitmotief  aangebracht.

 

Vergelijk ook eens de ruit binnen een ruit met wat er op de volgende pagina te zien is op een van de stadspoorten van Zierikzee. 

 

Hildesheim: Romaanse abdijkerk met schilderingen uit de 13e eeuw