Neptunus en Mercurius vv2

 

Nog meer goden in de dakgoot:

We zien hier de god Neptunus in  Amsterdam in een Rococotympaan. Het is misschien even zoeken om hem te zien.

De koopman die er woonde heeft zijn geld kennelijk aan de handel via de  zeevaart verdiend. Hij zal er Neptunus dankbaar voor zijn geweest.

 

Amsterdam Geldersekade: Neptunus in de nok (Rococo-stijl)

 

Leiden

Leiden: Huize 'In den vergulden Turk' met het reeds bekende duo in de dakgoot.

 

Dat geldt ook voor de koopman Le Pla, die dit classicistische pand in Leiden aan de Breestraat liet bouwen. (1673). Hij verdiende zijn geld met handel op Turkije. Temidden van de ons bekende goden troont de Ottomaanse admiraal Hayreddin Barbarossa.

 

Uitvergroting van bovenstaande foto: Neptunus en Mercurius met hun symbolen

 

Edam

Edam: de bekende attributen nogmaals

 

Hoorn

 De rechtergod is onmiskenbaar Neptunus. Van de linker godin wordt wel eens gezegd, dat het de godin Amfitrite is.  (Verbeter mij maar als je hier meer over kunt zeggen). Zij houdt de Jacobsstaf in de hand en een zeilschip 

Als Neptunus met een vrouw als ega wordt voorgesteld, zien we wel Amfitrite aan zijn zij (zie wandschildering op foto onder uit het Romeinse Pompeï).  Het is de vraag of dat de bedoeling van de Hoornse opdrachtgevers/kunstenaars was. Hij vormt met Mercurius toch ook geen homopaar? Dus waarom wordt nu wel een echtelijke relatie verondersteld? 

 

Hoorn: Nieuwstraat 17: 18e eeuw: Neptunus en Amfitrite?

 

Pompeï: Neptunus met ega: Amfitrite

 

Alkmaar

 Op een pand uit 1748 ( het Moriaanshoofd) zien we  een barokke topgevel. Diverse goden moeten de Alkmaarders tot nadenken stemmen: in het midden Vadertje Tijd met de Naakte Waarheid.Welke deze goden zijn, moet ik nog navragen.

 

Alkmaar: diverse goden moeten de nederige mens tot nadenken stemmen