Maalkruis vv2

 

Alkmaar

Alkmaar: tympaan van de Laurenskerk

Alkmaar

 Het vreemde aan dit tympaan (zie foto boven) van de Laurenskerk in Alkmaar is nu nog niet eens zozeer dat kruis boven de ingang, want dat brengt me makkelijk weer in de verleiding om te zeggen: kijk weer een kruis om boze geesten van de ingang weg te jagen. 

Wat hier nu juist frappant is, is het tweede tympaan (zie foto onder), staand onder een hoek van 90 graden rond hetzelfde portaal, met in het subtympaan, vlak boven de steen met het wapen van Alkmaar, de letter P.

Op een manier dat je er de X bij verwacht om als XP de beginletters te vormen van de Griekse schrijfwijze van Christus. Maar zou de X van het ene tympaan met de P van het 2e enig verband houden?

Maar de tympanen lijken niet op mekaar. De ene is symmetrisch, de ander schots en scheef. Bij de ene de letter bovenin, bij de ander onderin onder een apart boogje. Wie het weet mag het zeggen.  

 

een 2e tympaan, rechts van de vorige.

Muurankers

Het maalkruis zien we niet alleen op de stiepel van de niendeur, op de kerkmuur, op de topgeveltekens of in bovenlichten, maar ook de smid was er op zijn manier gevoelig voor en bracht het aan op muurankers.

 

Deze ontdekking dank ik aan Marc Robben. Hij vond er diverse oude muurankers in zijn onderzoeksgebied: het voormalig Graafschap Loon/bisdom Luik. Zie onder Links.

 

Nu betekent het: op zoek gaan naar ontdekkingen in ons land. Mogelijk treffen wij ze hier ook aan.

 

Leuven:  wijnpers_van_st-Geertruiabdij

 

Op het muuranker hierboven is het maalkruis aangebracht.

Op de foto's hieronder is de hagalrune (bekend van de donderbezem) te zien.

 

Kortessem: Hoeve Dessener

 

Er is van een Zeeuwse smid bekend (20e eeuw) dat hij zo'n teken aanbracht op het muuranbker met als reden: anders komt er onheil over het huis.

 

Kortessem: hoeve Dessener

 

Muuranker latijnse school Nijmegen

 

muuranker latijnse school Nijmegen

Muuranker uit de 18e eeuw