Leeuw vv3

de Leeuwen van Breda

 

Een van de leeuwen van Breda

 

De Hollandse leeuw getooid met een baseball-petje zonder klep?

 Geen militaire grap want daarvoor is het driehoekig fronton op de stadhouderspoort al te oud. Het origineel is al van uit de tijd van stadhouder Willem V.  

 

Toegangspoort van kasteel van Breda

 

We staan hier alsnog voor een raadsel. Jan van Hoek stuurde me deze foto's.

Waarom moesten onze stoere leeuwen hier op een unieke manier zo carnavalesk worden uitgedost?

Welke gedachte/betekenis schuilt hier achter deze petjes?

Dit fronton is overigens een kopie van een origineel.

Breda: de leeuwen van het kasteel

 

Dat fronton boven de ingang van de KMA is een afgietsel van het originele fronton dat Jan van Hoek met speciale toestemming mocht fotograferen binnen in het Koningin Wilhelmina paviljoen (de voormalige HBS) op datzelfde Kasteelplein.

(Zie foto's hieronder.)

 

Breda: de originele leeuwen van het kasteel

 

Breda: een van de originele leeuwen van het kasteel

 

Amsterdam

 

Een graf in de Oude Kerk

Amsterdams mysterie?

 De Oude Kerk in Amsterdam is er eentje van verrassingen. Wat moeten nu toch hier van deze grafzerk denken. We zien een wapenschild waarbij een mens van opzij bejegend wordt door een staande dierfiguur, waarvan alleen de (leeuwen-)staart duidelijk te onderscheiden is. Dit motief is ook bovenop de helm nog een keer herhaald. De linker persoon is, gezien zijn 'zwarte-pietenbroek' een manspersoon. 

De dierfiguur lijkt een langwerpige kop te hebben. Aangezien een krokodillenkop niet voor de hand ligt, moeten we kant uit van een paardenhoofd, ezelskop, drakenkop of toch een leeuw?  

Dat iemand in de kerk begraven ligt wil zeggen, dat hij (mannelijk schild!) vast wel een godvruchtige levenswandel zal hebben nagestreefd, althans in uiterlijke zaken zoals een wapenschild. Uitbeelding van de duivel lijkt me dus onwaarschijnlijk. 

De herhaling van het duo op de zerk vergroot nog de zeggingskracht ervan.  Misschien dat kenners van de Hollandse heraldiek hier iets zinnigs over kunnen zeggen. Voor dit moment geef ik persoonlijk de leeuw de grootste kans.

De voorstelling kan verwijzen hetzij naar Simson (Samson), hetzij naar Hercules. Beide hebben met een leeuw gevochten.

 

De leeuw op en aan de gevel

Met de Renaissance-motieven komen in de 16e eeuw ook de leeuwenkoppen mee uit Italië. Geleidelijk verdringen ze dan de tot dan toe aangebrachte enge angstaanjagende koppen, die de kennelijke bedoeling hadden om boze geesten te verjagen. Leeuwenkoppen en koppen van putti (cherubijntjes) worden en blijven populair tijdens de classicistische en neoclassicistische periode.

 

Leiden: leeuw in top als wapendrager en als console aan de gevel.

 

Amsterdam-weeshuispoort in de Kalverstraat: een van de leeuwen met hoorns

Tienen (B)

 Bij de ingang van de St Germanus-kerk te Tienen zijn aan weerszijden een paar koppen uitgehouwen in de deuromlijsting. We zien een leeuwenkop met ring naast een mannenkop met ring.

 

Renaissance: leeuwenkop naast mannenkop, in steen uitgehakt (Tienen)