Bloemmotief

 

Het Roosvenster

  In sommige romaanse kerken kom je ze al tegen, maar met name in de westgevel van de grote gotische kathedralen en aan het transept kom je roosvensters tegen. Ze zijn er natuurlijk in allerlei soorten en maten. Van ouds in de gotiek werd gebrandschilderd glas-in-lood toegepast. Als roos en als bloem is er een verbinding met Maria.

 

Roosvenster in Franse kathedraal van Chartres

 

Het bloemmotief in het bovenlicht

 Een voor de hand liggend motief zal in elke cultuur opgang gevonden hebben. Zo ook het bloemmotief.In Engeland werd het fanlight in de waaiervorm erg populair in de Georgian times (de tijd van onze Lodewijkstijlen).

 

Engels fanlight (Downingstreet 10)

 

Den Haag: Arendsdorp

 Maar ook bij ons komen we wel vergelijkbare motieven in de bovenlichten tegen. Dit bovenlicht van het minikasteeltje Arendsdorp in Den Haag-benoordenhout heeft een bovenlicht met puntige bloemblaadjes.Je kunt je dan al weer afvragen waar eindigt de bloem en begint de ster. 

 

Den Haag: kasteel Arendsdorp

 

Den Haag: kasteel Arendsdorp (detail)

 

Kacheltegel met bloemmotief

Uit de resten van het keizerlijk paleis op de Coudenberg te Brussel kwam dit fragment van een 16e eeuwse kacheltegel tevoorschijn. We 'zien' op de onderste helft 2 pilaren met daartussen het hoofd van een staande man met schild. Boven het poort-kalf is een bloemmotief zichtbaar, zoals we ze later ook als bovenlicht zullen zien.  Met 9 bloemblaadjes net als bij Arendsdorp hierboven.