Metseltekens Zuid-Holland 1.4-5

 

 

 

Pijnacker (boerderijen)

 

Pijnacker:  Kerkweg 88

 Woonhuis in Renaissancestijl (1647), vlakbij de dorpskerk, voorzien van een toverknoop tussen de ramen op de eerste etage. De toverknoop kan ook gezien worden als een christelijk wijdingskruis en was dus een geaccepteerd teken.  We zien dit teken juist In Pijnacker nog een paar keer vaker terug op enkele van de boerderijen.

 

Pijnacker: woonhuis Kerkweg 88

 

Als je moeite hebt om hem te ontdekken, kijk dan naar de figuur die de gele steentjes tussen de ramen vormen.

 

Pijnacker: woonhuis Kerkweg 88

 

Pijnacker: Kerkweg 82

 19e eeuws woonhuis met metseltekens in de voorgevel. Kleine ruit-tekens tussen de ramen en centraal bovenin een teken, waarvan de 'betekenis' niet duidelijk is.

 

Pijnacker Kerkweg 82 19e eeuws woonhuis

 

Pijnacker 1  Kerkweg 72

 Het dorp Pijnacker, niet ver van Delft, heeft nog binnen de dorpskom een paar zeer oude boerderijen. Twee hebben het jaartal in bakstenen in de voorgevel staan. Maar ook iets verder van de dorpskern verwijderd zijn interessante boerderijen aangetroffen.Pijnacker had in vroeger tijd een groot aantal katholieke burgers en dat kan de reden zijn, dat er hier nog ver na 1570 doorgegaan is met metseltekens aanbrengen.

 

Pijnacker: voorgevel krukboerderij uit 1675

 

Pijnacker: voorgevel krukboerderij uit 1675

 

Het pand kreeg een fikse opknapbeurt. De gevel is schoongemaakt. En ziet er weer als nieuw uit. Tenminste ik ga ervan uit dat dat is gebeurd. In de zijgevel zit een hartje, wat me eerder nog niet was opgevallen.

 

Pijnacker Kerkweg 72

 

Pijnacker Kerkweg 72

 

In deze regio treffen we wel eens latijnse kruisjes aan boven de luiken van melkkelders. Zij dienden ervoor om kwade geesten te weren die bederf zouden kunnen veroorzaken. Je komt ze zelfs soms nog tegen op boerderijen die gebouwd zijn aan het begin van de 20e eeuw.

 

Pijnacker Kerkweg 72

 

Pijnacker 2  Kerkweg 56

 Boven de ramen is nog het bontkleurige renaissance-metselwerk te zien.

 

Pijnacker: oude boerderij uit 1656

 

Pijnacker: voorgevel boerderij

 

Pijnacker 3 : Ade 23

 Deze krukboerderij is uit 1666. Dit zien we in rode baksteen aangegeven op het rechterdeel van het woonhuis.De boerderij is nu in gebruik als pannenkoekenhuis en heet: de Soete Suikerbol. 

 

Pijnacker: In de soete suikerbol krukboerderij1666

 

Pijnacker: In de soete suikerbol krukboerderij1666

 

Pijnacker 4 Hoogseweg 2

 Boerderij met voorhuis uit 1630, getuige het ingemetselde jaartal. De oude ontlastingsbogen voor een deur en raam zijn nog aanwezig.

 

Pijnacker: Hoogseweg 2

 

Pijnacker 5: Noordweg 39

 Een bijzonder fraaie oude boerderij in Pijnacker bezit zelfs diverse metseltekens. We treffen ruit-tekens aan: links van de voordeur. Rechts het jaartal 1666.

 

Pijnacker: Hoogseweg 2

 

Pijnacker: boerderij uit 1666: Noordweg 39

 

Pijnacker: boerderij uit 1666: Noordweg 39

 

Op de noordgevel zijn heel wat meer tekens te vinden: 3 harten met 3 'toverknopen' op rij. Het besef dat het eigenlijk om een toverknoop zou moeten gaan, lijkt hier al verdwenen, aangezien de lijnen niet netjes doorlopen. Er is een soort van 'bollenkruis' van gemaakt.

 Daarboven zien we 3 ruiten op rij, waarvan de middelste zich vertikaal nog verdrievuldigd heeft. Met in de top nog een groot hart.De ruiten zijn hier mogelijk verchristelijkt door een wijdingskruisje.

 

Pijnacker: boerderij uit 1666 Noordweg 39

 

Pijnacker: boerderij uit 1666 Noordweg 39

 

Pijnacker: boerderij uit 1666 Noordweg 39

 

Pijnacker 6 Noordweg 29

 Aan dezelfde weg nog een oude boerderij uit 17e eeuw. Deze is echter opnieuw opgemetseld met middeleeuwse baksteen. 

Helaas lijkt het oude metselpatroon (staand verband) niet meer gevolgd. En of er eerder al een toverknoopachtig teken aanwezig was is ook nog onduidelijk. Het kan afgekeken zijn van nr. 39.

 

Pijnacker: Noordweg 29

 

Pijnacker: Noordweg 29

 

Pijnacker: Noordweg 29