Metseltekens Zuid-Holland 1.4-13

 

Lisse, Tienhoven, Lexmond

 

Lisse: Huys Dever

 't Huys Dever te Lisse is een 14e-eeuwse donjon. Uit de leenacten blijkt dat de huidige hoefijzervormige donjon stamt uit 1369/1370. De ruitvormige decoraties van gesinterde stenen aan de ronde voorzijde geven hiervoor een aanwijzing. http://members.home.nl/mtettero/Lisse.html 

Dever komt van de familienaam d' Ever. Een bekend familielid was Reinier d' Ever, die als Hoek partij koos in de Hoekse en Kabeljauwse twisten van de 14e eeuw. 

Rond 1580 en tussen 1630-1634 zijn delen aangebouwd, waardoor een landhuis ontstond. Dit geheel werd bewoond tot ongeveer 1750.

 

 

Lisse: beeldje van de Ever

 

Leegstand leidde tot de instorting van de eerste aanbouw in 1848. Binnen tien jaar verdwenen de 16e- en 17e-eeuwse aanbouwen, waardoor de donjon weer vrij stond.

Het dak van de donjon stortte in 1862 in, waarna het interieur grotendeels volgde.

Na de restauratie van 1973-1978 werd het geopend voor het publiek.

Lisse: Huys Dever

 

Lisse: Huys Dever

 

Ooit bevonden zich hier drie ruiten op een rij. Precies zoals het eigenlijk hoort om maximale kracht uit te stralen.

Het meest linkse teken is slechts enkel voor het onderste deel nog een beetje aanwezig. De rest van het teken is door verbouwingen verloren gegaan.

 

Lisse: Huys Dever

 

De donjon van de andere kant gezien, waar hij nog een gracht heeft.

 het aanzien van Dever was vroeger vermoedelijk hetzelfde als nu.
Niet alleen in de kuststreek, maar in heel Nederland was de woontoren in de middeleeuwen een gewoon verschijnsel. Veel huidige kastelen zijn na hun ontstaan als woontoren uitgebouwd door er behuizingen tegenaan te bouwen. In sommige kastelen is de woontoren nu zo ingebouwd, dat hij nog maar met moeite te herkennen is. Hoewel er in het gehele land nog voorbeelden te vinden zijn van woontorens, is Dever in de kuststreek de enige, die overgebleven is.

 

Dever is gebouwd in een U-vorm

Dever is gebouwd in een U-vorm. De voorzijde is rond. Dat maakt de toren uniek in Nederland. De ronde vorm maakt de constructie sterk en zo kon de toren het in een belegering langer volhouden.

De achterzijde, die op het zuidoosten is gericht, is vlak. Daar waren in de middeleeuwen moerassen, die het eventuele vijanden vrijwel onmogelijk maakten om Dever van die zijde te benaderen. Een ronde vorm was daar dus niet nodig.

Bron: http://www.absolutefacts.nl/kastelen/data/deverlisse.htm

 

Lisse: Huys Dever

 

Tienhoven (bij Ameide)

 Er bestaan 2 plaatsen met de naam Tienhoven. Hier gaat het om Tienhoven (ZH) liggend aan de Lek.

We zien vertikaal symmetrisch op de zijmuur van de krukasboerderij tekens die het midden houden tussen een vuurslagteken en een hart. Vertikaal geflankeerd door ruit-tekens.

 

Tienhoven: Lekdijk 13-14

 

Tienhoven: Lekdijk 13-14

 

Tienhoven: Lekdijk 13-14

 

Tienhoven: Lekdijk 13-14

 

Lexmond

 Op de oude dorpskerk van Lexmond vinden we aan het rechter dwarsschip op de westzijde een maalteken. Meer of andere metseltekens zijn er aan het gebouw niet ontdekt.

De dorpskerk is een kruiskerk, een gotisch bouwwerk met toren uit de eerste helft van de 14e eeuw en schip en koor uit de tweede helft van de 14e eeuw. 

 

Lexmond: dorpskerk

 

Lexmond: dorpskerk

 

Lexmond: dorpskerk