Metseltekens Zeeland 1.3-3

 

Middelburg

 

 

Middelburg: "de lange Jan"

Middelburg: abdijkerk

De belangrijkste kerk van Middelburg wordt geflankeerd door de 'Lange Jan'. Deze toren van natuursteen en kerk van baksteen maken deel uit van het abdijcomplex.

Het klooster, gewijd aan Maria, wordt gesticht ca. 1200.

De aanvankelijk kleine kloosterkapel werd in het 2e kwart van de 13e eeuw al vervangen door een Romaanse kerk. Deze kerk werd vanaf 1266 tevens parochiekerk.

In de loop van de 14e en 15e eeuw hebben uitbreidingen plaatsgevonden met als resultaat dat er 2 kerken zijn ontstaan: een koorkerk en een tweebeukige hallenkerk, gewijd aan St. Nicolaas.

 

Helaas kan de maker van de foto mij niet zeggen op welk deel van de kerk de metseltekens zijn gevonden.

Na grote schade door beeldenstorm, gevolgd door de grote brand van januari 1568 werd op 9 december 1570 de herbouw aanbesteed. Na de overgang van Middelburg in handen van Prins van Oranje werd de kerk in februari 1574 toegewezen aan de Hervormden. In de daaropvolgende jaren werd zij verder opgebouwd en in 1585 werd voor het eerst de naam Nieuwe kerk gebruikt (daarvoor werd gesproken over Oostmunster- of Oude kerk).


Het Abdijcomplex is in de 2e WO zwaar verwoest. Vermoedelijk zijn deze muurgedeelten gespaard gebleven en hebben de tekens (net als in Rotterdam) de verwoesting doorstaan.

 

Ik zal vast nog een keer op onderzoek uitgaan.

Een hartje, een maalkruis en een ruit-teken op de muur van de abdijkerk. Zie foto boven. 

En zo zag het er uit voor de 2e wereldoorlog. De 2 hallen van de parochiekerk zijn hier goed te zien. Zie foto onder.

Abdijkerk met Lange Jan

 

Middelburg: Abdijplein in 1746

 

Plattegrond abdijgebouwen

 

Een van de toegangen tot het Abdijplein is de gistpoort. Binnen in die gistpoort zitten ook wat tekens verscholen.   de foto's kreeg ik toegestuurd. Het blijkt vanwege de krappe omgeving kennelijk moeilijk om ze goed in beeld te brengen.

 

 Gistpoort: toegangspoort van buitenaf

Gistpoort: toverknoop-achtig teken

Toverknoop-achtig teken

Ruit in vieren gedeeld

Nabij Gistpoort: gemetselde ruit met binnenin een wijdingskruisje