Metseltekens Zeeland 1.3-1

 

Domburg en Zierikzee

 

Kasteel Westhove bij Domburg

 Vanaf 1277 was het kasteel bezit van de abten van Middelburg. In de eeuwen erna was het een lusthof voor hoge gasten, waaronder Karel de Stoute, Philips de Schone en Karel V.

In 1572 verwoest door de watergeuzen. Na het herstel is het in bezit gebleven van diverse adellijke families.

In 1977 vond een grote restauratie plaats. In 1985 kreeg het een jeugdherbergfunctie. De restauratie werd afgerond in 1986.

 

Domburg: kasteel Westhove

 

We zien hier op een van de donjons van de buitenpoort weer hetzelfde ruit-teken dat we ook zagen op de een van de stadspoorten van Zierikzee.

 

Domburg: kasteel Westhove

 

Domburg: kasteel Westhove: 3 ruit-tekens boven elkaar; foto Martin Busker

 

Zierikzee

 In Zierikzee vinden we metseltekens op de oude stadspoorten. Het zijn de Zuiidhavenpoort en de Nobelpoort. In beide gevallen gaat het om ruitvormige tekens.

 

Zierikzee: Zuidhavenpoort uit de 14e eeuw

 

Zierikzee: Zuidhavenpoort uit de 14e eeuw: diverse ruit-tekens

 

Zien we de ruit hierboven opgevuld met groengeglazuurde steen, op de Nobelpoort hieronder zijn de contouren van de ruit (dubbel-concentrisch) aangegeven.

 

Zierikzee: Nobelpoort uit het begin van de 14e eeuw.

 

Zierikzee: Nobelpoort uit het begin van de 14e eeuw

 

Dergelijke tekens moesten de veiligheid van de stad vergroten. Het onheil dat op onverklaarbare wijze soms over de stad kwam kon je toch op zijn minst proberen op magische wijze te bezweren.

Als de ruit van oorsprong een vruchtbaarheidsteken was, kan het ook een teken van chauvinisme zijn geweest: van geslacht op geslacht zijn wij hier heer en meester in de stad. Eerlijk gezegd: eigenlijk kennen we de betekenis niet meer.