Metseltekens Noord-Holland 1.5-3

 

 

 

Spanbroek, Barsingerhorn

 

Het rechthuis van Spanbroek

 Aangezien er theorieën zijn over de betekenis van metseltekens in de richting van justitie en rechtspraak, zou je mogelijkerwijs op de rechthuizen passende symboliek verwachten. We gaan kijken. 

Het rechthuis van Spanbroek is een van de weinige bewaard gebleven rechthuizen, die je voorheen in bijna elk wat groter dorp wel kon tegenkomen. Het vrijstaande gebouwtje is gebouwd in 1585 in Renaissancestijl en kan worden beschouwd als een voorloper van het gemeentehuis.

Er kon vergaderd worden, de baljuw kon er rechtspreken en er kon administratie worden bijgehouden van b.v. inkomstenbelastingen. 

Maar wat ook nog zo raar is: de tweelingdorpen Spanbroek en Opmeer hebben ooit  gezamenlijk stadsrechten gekregen. Maar nu zijn het typische rustige dorpen met beslist geen stedelijke allure. 

 

Het rechthuis te Spanbroek

 

Het rechthuis te Spanbroek: zuid-oost gevel

 

Metseltekens zijn te zien aan de achterkant (noord-oost gevel) en aan de noord-west gevel. 

 

Het rechthuis te Spanbroek: noord-oost gevel

 

Als we het versimpelen zien we een centrale ruit geflankeerd door 2 maalkruisen. Deze combi zien we vaker optreden ,zie b.v. de tekens op de Laurenskerk te Rotterdam.

Hier zijn de tekens wat versierd met extra ruitjes.

 

Het rechthuis te Spanbroek: noord-oost gevel

 

Met hier aan de zijkant twee (versierde) toverknopen, maar nog wel alszodanig herkenbaar. Bij de rechter toverknoop is helaas door latere reconstructies in het metselwerk  het rechter deel van het symbool verloren gegaan.

 

Het rechthuis te Spanbroek: noord-west gevel

 

Aan de voorgevel zitten geen metseltekens, maar er is wel een mooi bovenlicht boven de deur (krans met kraalprofiel) uit het begin van de 19e eeuw. 

 

Het rechthuis te Spanbroek: detail van bovenstaande foto

 

Het rechthuis te Spanbroek: voorzijde en ingang 

 

Het Rechthuis van Barsingerhorn

 Het Rechthuis van Barsingerhorn is in een royale Renaissancestijl gebouwd. Vrolijke kleuren, door de afwisseling van bouwmaterialen, horen bij deze tijd.

Voor metseltekens moet je even zoeken , maar ze zijn er:Aan de oostelijke gevel waar wel direct een buurwoning tegenaangebouwd is.Twee ruitsymbolen, in rode steen, contrastrerend met de gele steentjes, die het muurvlak vullen. 

 

Barsingerhorn: rechthuis

 

Barsingerhorn: rechthuis: voorzijde

 

Barsingerhorn: rechthuis: ruittekens op de oostelijke zijkant

 

Barsingerhorn: rechthuis