Metseltekens Noord-Holland 1.5-1

 

Heemstede, Muiden (Muiderslot)

 

Heemstede: dorpskerk

De metseltekens bevinden zich op de muurresten van de oude Mariakapel uit de 14e eeuw. Deze kapel werd in 1573 door de Spanjaarden verwoest i.v.m. het beleg van Haarlem. 

Op de fundamenten en muurresten van de oude kapel werd een nieuwe kerk gebouwd voor de protestantse religie, die klaar kwam in 1625.

Heemstede dorpskerk

 

Heemstede dorpskerk

 

We zien (foto boven) een maalkruis en een ruit-teken. De ruit is hier concentrisch dubbel uitgevoerd.

 

Muiden

Het Muiderslot

 Een van onze fraaiste kastelen is het Muiderslot. Het had in de 19e eeuw maar heel weinig gescheelt of het kasteel was prijs gegeven aan sloop. Dank zij de nagedachtenis aan Hooft en zijn Muiderkring bleef het kasteel gespaard. Op de noordwesttoren zijn nog resten over van metselornamenten. Ook is er nog iets te vinden op een muur van de binnenplaats.  

 

Muiderslot: noordwesttoren-metseltekenpatroon

 

Hoe oud deze tekening (zie boven) is, weet ik niet.

Als je de moeite neemt om de restanten van de ornamenten op de foto's te vergelijken met wat er geschetst is op de tekening, dan klopt er niets van deze tekening. (Ik heb de tekening gefotografeerd toen deze voorbijkwam in de diaserie, die op het slot werd vertoond.) 

Hieronder zien we nog het meest volledige stukje van wat er over is aan ornament.

 

Muiderslot: ornamenteel patroon

 

Foto onder: De uitbouw links is een toilet. De behoeften konden zo in de slotgracht vallen. Links en onder dit toilet zijn ook nog restanten van metselornamenten te vinden.

 

Muiderslot: noordwest-toren

 

En zo ziet de meest westelijke kant van de toren eruit ( zie onder). Er is veel oud-metselwerk verdwenen. Misschien is het nog een groot wonder dat er überhaupt nog wat over is van de muren uit 1370 of daaromtrent.

 

Muiderslot: noordwest-toren

 

En op de binnenplaats aan de westelijke muur zien we dan nog een paar ruitsymbolen.

Al met al is er weinig touw aan het geheel vast te knopen.Wat we hierboven aan de buitenzijde hebben gezien, is duidelijk zwaar verminkt. Maar hoe verminkt is deze voorstelling hier? Hoe origineel zijn deze muurgedeelten? Het is moeilijk vast te stellen.

 

Muiderslot: westmuur van de binnenplaats