Metseltekens Groningen 1.8-1

 

Ter Apel en Groningen-stad

 

Het klooster van Ter Apel

Muurteken in Ter Apel

 Op de muur van de voormalige kloosterkapel te Ter Apel (Gr) is een niet alledaags muurteken te zien, dat bekend staat als de wolfsangel. Deze wolfsangel is wel bekend uit de heraldiek, want hij komt vaak voor op wapenschilden.

Daarnaast is het in de 30-er en 40-er jaren van de vorige eeuw een besmet teken geworden door het gebruik dat NAZI-Duitsland ervan gemaakt heeft. 

De foto is uit het boek: Zinnebeelden in Nederland. Het was dit boek, dat bij mij op jonge leeftijd al interesse wist te wekken voor bovenlichten, geveltekens en alles wat er aan geschiedenis omheen kon hangen. Het boek met veel zwart-wit foto's geeft een aardig overzicht over de voorchristelijke tekens, die tot in onze tijd via de volkskunst, via haar ornamenten aan gevel en huisraad, bewaard zijn gebleven.

Maar ook dit boek uit die tijd (ca 1940) ademt al behoorlijk sterk de Blut und Boden theorie. 

 

Wolfsangel op muur van kapel te Ter Apel; bron foto: 'Zinnebeelden in Nederland'

 

Eigen foto van de wolfsangel

Wolfsangel als vanginstrument voor wolven

 

Het klooster te Ter Apel was gesticht door de Kruisheren. Deze Orde van het Heilig Kruis voor reguliere kanunniken was gesticht door Theodoor van Cellus, die zich in 1212, nadat hij strijd gevoerd had tegen de Albigenzen, vestigde in Charlieu bij Huy (B). Na 1410 werden kloosters gesticht in Belgie en Nederland, waaronder dus dit klooster in Ter Apel (aanvang bouw in 1465).

 In 1464 schonk de vicaris van Loppersum het gebied tussen Winschoten en Ter Apel aan de Orde van het Heilig Kruis onder voorwaarde, dat er een klooster gebouwd zou worden. Dit was oorspronkelijk een beschouwende orde. De kanunniken hielden zich daarbij vooral bezig met het verzorgen van pelgrims en zieken.  

 

Ter Apel: gevel van het kloostergebouw

 

Kloostermuur te Ter Apel

 

Detail ornamenteel metselwerk

 

Ter Apel: ornamenteel metselwerk

 

Groningen-stad: Poelestraat 14

 Moeilijk te zien of er nog meer tekens op de gevel staan, maar het is in ieder geval een ruit. In dezelfde blauw-grijstint als de ruiten van de Martinikerk te Sneek. 

Helaas zat er een zwarte vlek op het netvlies van mijn fototoestel.  Volgende keer beter. 

 

Groningen: achterzijde van Poelestraat 14