Metseltekens Gelderland 1.11-3

 

Zutphen en Persingen

 

Zutphen: St Janskerk

 

De kerk van St.Jan de Doper in Zutphen is een van de oudste kerken van het Aartsbisdom Utrecht. Een kerk die al vele eeuwen samen met andere torens (o.a. van de Walburgiskerk) het karakteristieke stadssilhouet van Zutphen bepaalt. Na een restauratie van 27 jaar, is de kerk weer in oude glorie hersteld.

 De St.Jan houdt het midden tussen een hallenkerk en een pseudo-basiliekstijl, gekenmerkt door een hoger middenschip - zonder vensterzone en  gebouwd rond 1300 -  en 2 zijbeuken.

Het middenschip heeft  een opvallende indeling in traveeën, waarbij telkens een zware en een lichte pilaar elkaar afwisselen. De zware pilaren worden verbonden door brede gordelbogen.

De 2 zijbeuken dateren van de 2e helft van de 15e eeuw. Sacristie, het neo-gotische portaal en de neo-gotische Mariakapel werden rond 1900 toegevoegd.

 Bij een rondgang door de kerk valt het oog op de  14e eeuwse gewelfschildering  van het Laatste Oordeel, de afbeelding van Maria met Kind en de neo-gotische gewelfschilderingen in de noordbeuk.

 

St. Janskerk te Zutphen

 

Metseltekens

 Ik kreeg onderstaande foto's toegestuurd, die ons een beeld geven van een aantal metseltekens op de noorder kerkmuur van de St. Janskerk.

Het betreft hier siermetselwerk.

 

St. Janskerk te Zutphen (foto Sander Mulder)

 

St. Janskerk te Zutphen (foto Sander Mulder)

 

 

St. Janskerk te Zutphen (foto Sander Mulder)

 

 

St. Janskerk te Zutphen (foto Sander Mulder)

 

Persingen

Persingen is een dorpje in de Ooijpolder bij Nijmegen. Volgens kenners is het met z’n 37 huizen en 98 inwoners het kleinste dorp van heel Nederland.

Parel van het gehucht is het kerkje dat al lang niet meer als kerk dienstdoet en niet alleen doordeweeks maar ook zondags de deuren gesloten houdt. Wel worden er nog veel trouw- en rouwdiensten in het gebouw gehouden.

In het begin van de 13e eeuw werd hier een kapel gebouwd die gewijd was aan de heilige Dionysius. Het laatgotische koor van de kerk dateert uit de 14e eeuw. Het onderste deel van de toren is nog ouder. In de 15e eeuw werd er op de toren een klokkenverdieping gezet, met daarbovenop een ranke spits.

 

Persingen: foto: Marius Pijnappels

Persingen: foto: Marius Pijnappels

 

Persingen: foto: Marius Pijnappels