Middeleeuwse metseltekens

 

Op tal van plaatsen in Nederland, België, Noord-Frankrijk en Duitsland zijn nog oude muurtekens te vinden op kerken, kastelen, poorten en woonhuizen.

Vanwege hun onduidelijke symbolische betekenis is er maar weinig aandacht geweest voor deze merkwaardige tekens.

Ze worden dikwijls metselaarstekens genoemd, maar deze naam doet aan de tekens wel wat onrecht, want het betreft hier zeker niet een soort handtekening van een metselaar. Daar zijn ze veel te groot en te pontificaal voor. Beter is dan de term: metselteken.

Op de volgende pagina's zullen de geheimen enigszins onthuld worden, al blijven er veel mysteries over.

De tot nu toe 'ontdekte' metseltekens zijn via de verwijzingen op de volgende pagina's te vinden. Klik op de landennaam en volg dan het spoor.

De volgorde van de plaatsnamen is chronologisch, dus in volgorde van de zoektochten. Het is de bedoeling nog veel meer ontdekkingen toe te gaan voegen . . bij ‘leven en welzijn’.

Betekenis en reden van hun voorkomen?

Opdrachtgevers van het bouwwerk (bisschop, abt/abdis, graaf, baljuw, drost, burgemeesters, eventuele edele schenkers/stichters.....) zouden het aanbrengen van een teken verordonneerd kunnen hebben, maar waarom zien we ze dan niet op natuurstenen muren? Lijkt dus minder waarschijnlijk. Metselaars zelf maakten er een gewoonte van, die in de smaak viel bij het brede publiek? Zou kunnen..

Voor enige globale uitleg over metseltekens in ons land is hier een kort filmpje, waarin mijn buurman Jacques van Herten mij interviewt over metseltekens:

http://youtu.be/J-Wja8ecCcU

Nederland lijkt de noordgrens van het verspreidingsgebied te vormen, maar schijn bedriegt. Denemarken en zelfs Letland moeten ook nog verder ontdekt worden.

Ben je geinteresseerd geraakt in wat er buiten Nederland nog meer te beleven is, kijk dan verder voor metseltekens in oostelijk België en daarbuiten  op de site van mijn collega Marc Robben:  www.graafschaploon.be

Mijn naam is Ben Veldstra, meer over mij kunt u vinden door op onderstaande afbeelding te klikken.

Momenteel heb ik de foto's en info staan op de site www.metseltekens.nl