Metseltekens dep. Nord 3.1-1

 

De kerk van Bavinckhove (Fr.)

 Links op de gevel een hart met scherpe punt. Nu is in baksteen een punt al snel wat scherper dan misschien bedoeld. Toch denk ik dat we ergens rond 1500 moeten zitten met deze metseltekens. Het hart kan heel goed de liefde tot Maria moeten verbeelden. Voor 1450 had het hartsymbool nog geen scherpe punt.  Al kun je met baksteen niet makkelijk een ronding maken, dan is een punt toch handiger.

 

Bavinckhove (Fr): kerk

 

Bavinckhove (Fr): kerk

 

De engel Gabriel

 

Bavinckhove (Fr.): muurteken op zuidmuur

 

De kerk van Ochtezeele (Fr.)

De kerk is gewijd aan St Omer (ook wel Audomarus geheten). Hij was bischop en leefde van 595 tot 670. Geboren in Normandie, werd monnik nabij Besançon. En werd door koning Dagobert in 637 benoemd tot bisschop van Thérouanne, wat nu Pas-de-Calais is. Hij stichtte er 2 kloosters, dicht bij elkaar. Later groeide deze plek uit tot het stadje St. Omer.Hij is beschermheilige van de blinden, aangezien hij op latere leeftijd blind werd.

 

Ochtezeele (Fr.): kerk 

 

Er is hier goed te zien, dat er voor de tekens niet zo duidelijk een bouwplan lag. Als tijdens het bouwproces de behoefte gevoeld werd, werd het ingelast. dit kan zijn dat men bescherming zocht tegen ongelukken/ziekte of stormschade of iets dergelijks.

 

Ochtezeele (Fr.): kerkmuren zijbeuk

 

De Saint-Martin kerk van Arneke (Fr.)

Deze kerk werd gebouwd tussen 1593 en 1609 op de ruines van een eerder heiligdom dat, als gevolg van oorlogen in de XVIe eeuw, al een paar keer in de as was gelegd en uit grijze natuursteen was opgetrokken.

 Het is een fraai voorbeeld van een hallenkerk met 3 beuken die ongeveer even hoog zijn.

Deze kerk is het centrum van een pelgrimsroute naar Saint Gohard, van wie wordt gezegd dat hij pastoor was van Arneke voor hij bisschop van Hildesheim in Duitsland werd.  Hij is vermoedelijk nooit in Arneke geweest, maar wat wel zeker is, is de verering door de Benedictijner monniken van de abdij van het nabijgelegen Bergues. 

Gelovigen kwamen van ver om tot Saint Gohard te bidden bij zijn reliekbuste voor genezing van reuma en hernia. De novene (een 9 dagen 'durend' gebed) begint ieder jaar op 9 mei.

De naam van St. Gohard leeft in Zwitserland voort in de naam van een tunnel en pas: de St. Gotthardtunnel.

 

Arneke (Fr.): noorder zijkant toren

 

Arneke (Fr.): voorzijde toren

 

Arneke (Fr.): achterzijde kerk