Metseltekens West-Vlaanderen 2.1-8

 

Waregem-Vichte, Watou, West-Vleteren, Wulvergem, Wulveringem

 

Waregem-Vichte

 De Oude Kerk dateert oorspronkelijk uit 1110. Het was een eenvoudige zaalkerk in Doornikse steen met een klokkenmuur, gebouwd in opdracht van monniken uit Reims.

De grootste uitbreiding kende het kerkje in de 14de eeuw. Binnenin vindt men merkwaardig en vrij uniek stucwerk uit de 17de eeuw, alsook een zeldzame koperen grafplaat voor Florentine Wielant, een van de echtgenotes uit het geslacht "van der Vichte". Thans wordt het oude kerkje gebruikt als expositieruimte en cultuurcentrum.

 

Vichte bij Waregem

 

Vichte bij Waregem

 

Watou

 Een cultureel zomerfestival met opvallende gekleurde duifjes op de daken in het centrum. Maar ook metseltekens op de kerktoren van de Sint Bavo kerk. Deze is gedeeltelijk nog uit de 12e eeuw.

 

Watou: Sint Bavo-kerk

 

Watou

 

Watou

 

West-Vleteren

 Een hoeve, de tempeliershoeve, met een lange geschiedenis.

 

West-Vleteren: Tempeliershoeve

 

West-Vleteren: Tempeliershoeve

 

West-Vleteren: Tempeliershoeve

 

Wulvergem

 Al in 703 wordt het dorp in een akte vermeld onder de naam Wulferisele, waarbij een zekere Wulfer zijn hoeve schenkt aan de abdij van St.-Winoksbergen. De naam “Wulvergem” zou dus betekenen: de woning van Wulfer.

In het Veurnse vinden we het dorp Wulveringem. Beide dorpen worden weleens met elkaar verward, maar zijn geheel apart.

 

Wulvergem-kerk

 

Wulvergem-kerk

 

De vooroorlogse kerk van Wulvergem was een gotische hallenkerk met drie beuken, een zware toren en een scherpe spits. Na de Eerste Wereldoorlog werd ze ongeveer in dezelfde stijl heropgebouwd. Ze is toegewijd aan de H. Machutus en deze gemijterde heilige wordt/werd aangeroepen tegen reuma, kinderziekten, verlamming en zenuwziekten.

  In de kerktorenmuur is naast het wapenschild van de familie le Cocq een bisschopsstaf ingemetseld die herinnert aan de bisschoppelijke waardigheid van haar patroon. Deze staf heb ik niet kunnen ontdekken. 

Machutus is ook bekend onder zijn Franse naam St.-Malo.Over de Wulvergemse heilige werd een legende opgetekend door Guido Gezelle. Het verhaalt de belevenissen van de Ierse heilige Machutus en de walvis.

 

Wulvergem-kerk

 

De vage gele tekens zijn mogelijk maalkruisen geweest, maar kunnen ook wel als kelken bedoeld zijn.

Het overduidelijke witte teken rechts onder doet denken aan de ING-rune, aan de uiteinden afgezet met wijdingskruisjes.

 

 

Wulveringem

 Hier is de kerk gewijd aan Onze Lieve Vrouwe.Aan de zuidzijde zijn op de dwarsbeuk uiterst vage tekens te zien.Het meest duidelijk is nog een maalkruis rechtsonder.

Ooit was de kerk (ook nog in 1770) omringd door een slotgracht, evenals een aantal boerderijen uit de omgeving. 

De kerk had een voorganger, gebouwd in de 12e eeuw uit ijzersteen. Deze robuuste romaanse kerk werd in verschillende eeuwen verbouwd. De hallenkerk kreeg 3 gotische koren.

De middentoren is in 1722 ingestort en later vervangen door een houten vieringstoren.

 

Wulveringem: zuidelijke dwarsbeuk

 

Wulveringem: zuidelijke dwarsbeuk

 

Wulveringem: zuidelijke dwarsbeuk