Metseltekens West-Vlaanderen 2.1-2

 

Westvleteren, Woesten, Elverdinge

 

De Sint Martinuskerk van Westvleteren (België)

 Deze laatgotische hallenkerk met Romaanse onderdelen is beschermd.

De kerk heeft een kunstvol interieur met H. Barbara-altaar in late renaissance, een barokke biechtstoel uit 1693 en een 18de eeuwse preekstoel in bijzonder fraai houtsnijwerk.

 

Westvleteren (B): aanzicht kerk

 

Westvleteren (B): kerkmuur met maalkruis

 

Westvleteren (B): maalkruis in het blauw, afgezet met rood

 

De St. Rictrudis-kerk van Woesten (België)

Deze vijftiende-eeuwse kerk met een merkwaardige zware toren zonder naald (1447) werd tijdens de oorlog 1914-1918 volledig verwoest. In 1922-1923 werd de gotische kerk weer opgebouwd naar de oorspronkelijke plannen.

De parochie Woesten ontstond in de 12de eeuw. Voordien was het een deel van Reninge waar weinig bewoning was en waar het vee op gemeenschappelijke gronden kwam grazen onder begeleiding van een herder.

Sinte-Rictrude is de patrones van de kerk van Woesten. Men kwam ze eertijds dienen tegen de vallende ziekte en gelijkaardige kwalen, zowel onder de mensen als onder het vee. De aanpalende parochie, Reninge, heeft dezelfde beschermheilige.

Zo pleegt men te zeggen : Reninge is de moeder en Woesten de dochter. Paus Innocentius XI verleende in 1680 een volle aflaat. Zowel te Reninge als te Woesten wordt Sinte-Rictrude sedert onheuglijke tijden vereerd door een eigen officie, dat ontleend is aan het Proprium van de abdij van Marchiennes.

De relikwie van Sinte-Rictrude die te Woesten vereerd wordt, bestaat uit een deeltje van de relikwie van Reninge, die in 1722 en 1746 voor echt erkend werd door de bisschop van Ieper. Het deeltje werd aan Woesten geschonken in 1804. In de kerk van Woesten bestaat er verering van Sinte-Brigida, de H. Apollonia en O.L.Vrouw van de zeven Weeën.

 

Woesten: kerk St. Rictrudis

 

Woesten: kerk St. Rictrudis

 

Woesten: kerk St. Rictrudis

 

Links hagelkruis, midden toverknopen en rechts een ING-rune. Dat de tekens zo duidelijk zijn, komt doordat ze bij de herbouw na de 1e WO weer opnieuw zijn aangebracht.

 

Woesten: kerk St. Rictrudis zuidzijde toren

 

Woesten: kerk St. Rictrudis: noordmuur toren

 

Woesten: kerk St. Rictrudis: noordmuur toren

 

De kerk van Elverdinge

 De Sint-Petrus en Pauluskerk in Elverdinge is een laat-gotische hallenkerk. Na de oorlog 1914-1918 bleven alleen fragmenten van de zuidermuur met oude grafstenen en de 15e eeuwse toren (55 meter) bewaard. De kerk werd in haar oorspronkelijke vorm van driebeukige hallenkerk heropgebouwd onder leiding van architect J. Coomans uit Ieper.

 

Elverdinge Sint Petrus en Pauluskerk

 

Elverdinge Sint Petrus en Pauluskerk

 

Elverdinge Sint Petrus en Pauluskerk: symbool aan toren

 

Vermoedelijk was dit teken al niet meer compleet en is het maar weer opnieuw zo aangebracht in de muur.
Er valt ook over een betekenis niets te zeggen. Dit geld wel voor meer tekens.

 

Elverdinge Sint Petrus en Pauluskerk: zuidzijde