Metseltekens Limburg 2.6-7

 

Lommel en Meeuwen 

 

Lommel

Lommel bestaat al 1000 jaar officieel, onofficieel nog langer. Dominant in Lommel is de Sint-Pietersbandenkerk. De toren dateert nog uit de Middeleeuwen en is van ca. 1388.

De bouw ervan was voornamelijk mogelijk door de betrekkelijke welstand van de plaatselijke bevolking, wegens de inkomsten uit schapenteelt (wol enz.). Het gemetselde gedeelte van de toren is 36 meter hoog; de spits heeft een lengte van 17 meter. Daardoor heeft het bouwwerk een hoogte van in totaal 53 meter.We treffen maalkruisen aan op twee zijden van de toren.

 

Lommel: op de indrukwekkende toren bevinden zich een aantal metseltekens

 

Lommel: maalkruisen aan de zuidzijde

 

Lommel: maalkruis aan de noordzijde

 

Meeuwen

 De Sint Martinuskerk, die vermoedelijk gesticht werd door de Graven van Loon, werd voor het eerst vermeld in 1367. Toen was het patronaatsrecht en het tiendrecht reeds in bezit van de Antonieten te Maastricht (d.w.z. de orde van Sint Antonius,een lekenbroederschap).

De broederschappen omvatten geestelijken en leken, burgers en edelen mannen en vrouwen. De broederschappen droegen als herkenningsteken Sint-Antoniuskruisjes en medaillons met het tau-kruis, vaak met daaronder een bel, aan een keten. Ook werden er kruisen van stof op de kleding aangebracht. 

De kern van het huidige gebouw is een gotische kruisbasiliek uit eind 15e eeuw. Deze omvat de middenbeuk, het transept en de toren, welke laatste in Kempense gotiek werd uitgevoerd. 

 

Meeuwen: St Martinuskerk

 

Op de kerk treffen we een latijns kruis aan in natuursteen, maar ook natuurstenen elementen, waarvan de twee bovenste te beschouwen zijn als Taukruis/T-kruis of Antoniuskruis. Maar eronder zien we ze gespiegeld. Mogelijk moet je dan denken in de richting van saamhorigheid. De link met Maastricht (Antonieten) maakt dat we dit wel als tekens mogen zien. 

 

Meeuwen: kerk

 

Meeuwen: natuurstenen Tau-kruisjes

 

Meeuwen: twee tekens bijeen in verschillende uitvoering

 

Meeuwen: Taukruis met daarin weer een wijdingskruisje

 

St Martinuskerk (bron: wikipedia)