Metseltekens Limburg 2.6-1

 

Tessenderlo, Herk-de-Stad, Lummen en Nieuwerkerken

 

Tessenderlo

 Tessenderlo is een dorp in Belgisch Limburg. Aan de kerk zijn geen metseltekens te ontdekken (te nieuw) maar wel aan de oude pastorie. 

Een groot maalkruis en bovenin wat moeilijk te zien: 2 toverknopen.

 

Tessenderlo pastorie uit 1664

 

Bijzonder is hier de dikte van het maalkruis. Het is nl de dikte van 2 stenen (met hun kopse kant). Normaal is altijd een dikte van 1 kopse kant.

Tessenderlo pastorie uit 1664

 

Tessenderlo pastorie uit 1664: hoog in geven 3 toverknopen

 

Herk-de-Stad: Schulen

 De eerste parochiekerk van Schulen (Herk-de-Stad) bevond zich langs de huidige Kerkstraat. De toren dateerde uit de 15de eeuw, net als de kapel die dienst deed als parochiekerk tot begin van de 18de eeuw. De kerk werd herbouwd in 1709-1710 en ze werd nog eens vergroot in 1784. In het begin van 1938 begon men de oude kerk te slopen. De afbraak zou als fundering voor de nieuwe kerk benut worden. 

Alleen de stoere gotische toren, waarvan de basis uit Diester ijzersteen is en het bovenste deel uit baksteen, werd gespaard. In 1950 werd de toren beschermd als monument.  In 1950 werd de toren beschermd als monument. Bijna gerestaureerd ging de torenspits in de vlammen op in juli 1957.

toren met spits in 1949

Herk-de-Stad

 

Herk-de-Stad: maalkruis met kalvariekruis

 

Lummen

 In Lummen staan meerdere kastelen. Het oudste is Kasteel de Burg. Je vindt het aan de Muggenhoekstraat. Het is private property, maar ik kreeg toch de kans van de eigenaar om even op de binnenplaats een metselteken te fotograferen. Het grondplan van het huidige kasteel dateert uit de tijd van de weduwe van Willem I van der Marck (1485). Dit kasteel werd in de loop der eeuwen verschillende malen verbouwd en heeft tegenwoordig een neoclassicistisch uiterlijk.  De meest bekende eigenaar van Kasteel de Burg was Willem II van der Marck, een beruchte watergeus, bijgenaamd Lumey die Den Briel veroverde voor Willem de Zwijger, prins van Oranje.
Het kasteel is eigendom van de familie Briers de Lumey.

 

Lummen: kasteel de Burg

 

Lummen: kasteel de Burg

 

Lummen: kasteel de Burg

 

Nieuwerkerken

 In Nieuwerkerken was het wel even zoeken, maar de Duifhuishof werd gevonden. Aan de Heiligebornstraat. Een kelk naast de voordeur moest de kwade geesten van de drempel weren.

 

Nieuwerkerken: hoeve de Duifhuishof

 

Nieuwerkerken: hoeve de Duifhuishof