Metseltekens Brabant 2.4-6

 

Heverlee, Hatfield (GB)

 

Heverlee: de Abdij van Park

 Via deze grote poort kom je op het binnenste van het abdijterrein. binnen.

 

Abdij van Park te Heverlee

 

Abdij van Park te Heverlee

 

We passeren een bijzonder fraai hoektorentje aan de abdijmuur.

 

Abdij van Park te Heverlee

 

We passeren een bijzonder fraai hoektorentje aan de abdijmuur.

 

Abdij van Park te Heverlee

 

En dan hier, zie foto onder, op de muur van het gastenverblijf, zijn tekens te zien. Links een hart, maar rechts een teken dat wel heel zeldzaam is. We kennen er geen tweede van. Het oogt als een banier, die vertikaal omlaag hangt. De lussen, die rond een stok geschoven worden, zien we bovenaan.

Let ook op de ruit-tekens in de dubbele deuren. 

 

Abdij van Park te Heverlee

 

Abdij van Park te Heverlee

 

Een kenner zal er al snel de (Noord-)Brabantse vlag in menen te herkennen.

Volgens de schrijvers van Maritieme Geschiedenis der Nederlanden (1976) bestond er al een Brabantse vlag aan het eind van de 15e eeuw. Hij is later erg lang in ongebruik geraakt, maar sinds een jaar of 60 terug van weggeweest.

De vlag kreeg zelfs een ereplaats in de Ridderzaal te Den Haag op basis van zijn anciënniteit, meteen naast de troon. Na 2006 werden de vlaggen aldaar vervangen door de heraldieke wapens.

 

Abdij van Park te Heverlee: gastenverblijf

 

De aantallen blokken kloppen niet. De vlag heeft 6 keer 4 = 24 blokken, het metselteken laat 6 x 7 = 42 blokken zien. Maar waarschijnlijk keek men toentertijd nog niet zo nauw naar het aantal blokken.

 

Vlaggen in de middeleeuwen: Met op 3: Brabantse vlag sinds 15e eeuw

bron: Maritieme Geschiedenis der Nederlanden

 

Dit teken is UNIEK tot nu toe op het vasteland van Europa. Het enige metselwerk dat er een gelijkenis mee vertoont, vinden we in Engeland, in het oude Hatfield Old Palace van laat 15e eeuw (Herfordshire, een ietsje noordelijk van London).

Hieronder maken we even een uitstapje naar dat paleis. 

 

Engeland: Hatfield Old Palace 

Het oogt niet echt als een vlag maar misschien is het dit toch wel. Als we ons voorstellen dat er een zware vlag uithangt, dan heeft die de neiging om zich ineen te vouwen. De driekhoeken links en rechts laten zien hoe men destijds een vlag gladgestreken kon tonen. Dit is vervolgens ook in steen uitgebeeld. Voor deze theorie heb ik nog geen bewijzen.

Vertikaal loopt er in de midden een scheidingslijn tussen de blokken, wat toch ook wel erg merkwaardig is.

 

Hatfield Old Palace

 

Deze foto's zijn van internet geplukt. Het ontgaat mij even waarom de middelste foto niet spoort met de bovenste en onderste foto. Kennelijk bevindt het teken zich op meer zijden van het gebouw. Zal toch zelf ter plekke eens moeten gaan kijken.

 

Hatfield Old Palace

 

Hatfield Old Palace