Metseltekens Brabant 2.4-1

 

Diest, Testelt bij Averbode, Diest

 

Het Begijnhof van Diest

 Het Diester Begijnhof werd in 1253 gesticht door Arnold IV, heer van Diest.  Het poortgebouw werd rond 1671 gebouwd in Rubensiaanse barokstijl. Bovenaan staat een sierlijk Mariabeeld omringd door bloemenslingers, festoenen en engelenkopjes.

Aan de binnenzijde staat in een nis het beeld van St. Catharina van Alexandrië, patrones van het Begijnhof. 

Deze oase van rust kreeg in de 16e eeuw te maken met een mentaliteitscrisis. Er heersten allerlei mistoestanden zoals lossere zeden, bijgeloof en verminderde devotie.Pastoor Nicolaas van Esch voerde omstreeks 1540 ingrijpende verbouwingen door. Hij deed bestaande huisjes afbreken en het geheel opnieuw aanleggen volgens een rechtlijnig schema, met de kerk, plein en infirmerie in het middelpunt.

De conventen en Begijnwoningen werden in bak- en zandsteenstijl herbouwd, meestal met verwerking van ijzerzandsteen. Hij pleitte ook opnieuw voor eenvoud, soberheid en godvruchtigheid. Het religieuze leven werd intenser en aan wantoestanden werd een einde gemaakt.

Het besloten karakter van het hofje werd meer benadrukt. Er waren 5 conventen, nl: het H.Geestconvent ( 7 begijnen), Calvariebergconvent , Engelenconvent (9 begijnen), Apostelenconvent (12 begijnen), Novitieconvent en in totaal een 80-tal woningen.

 

Hart met versieringslussen (?)

 

Diest Begijnhof: ruit in hoek van gevel poortgebouw

 

Diest: ruit-symbool in stevige uitvoering

 

Diest: eenvoudig ruitsymbool

 

Diest: Hart in zijgevel

 

Diest: ornamentele muurdecoratie

 

De Begijnhofkerk is gebouwd in ijzerzandsteen. Zoals te zien is, is deze steensoort sterk aan erosie onderhevig. Een groot probleem met restaureren is, is dat deze steensoort (Diestiaan) helaas op lijkt te zijn en niet meer gewonnen kan worden.

 

Begijnhofkerk in ijzerzandsteen

 

Averbode (Testelt)

De watermolen van Testelt, soms ook wel Abdijmolen genoemd, werd gebouwd door de abdij van Averbode. Het is een onderslagmolen die reeds vermeld werd in 1151 en die gebruikt werd als korenmolen. De oudste kern van het huidige gebouw in ijzerzandsteen dateert uit de 15de eeuw en de 16de eeuw en werd geïntegreerd in de heropbouw van de molen in 1608 nadat ze in 1598 werd vernield.

De molen werd in 1960 volledig gerestaureerd, in 1982 beschermd als monument en vanaf 1990 gerenoveerd en ingericht als feestzaal.

Testelt bij Averbode: watermolen

 

Bovenin een Kalvariekruis, wat daaronder komt is niet goed te zien. Lijkt wel op een ruit. Daaronder een zigzaglijn (net onder de bovenste twee ruitjes) en daaronder een hart.

 

Testelt bij Averbode: watermolen

 

Diest

 Een stad met nog al wat metseltekens.

De stad beleefde grote welstand in de 14e en 15e eeuw. als handelscentrum en door de lakennijverheid.

 

Diest: jaartal-opschrift

 

Diest: dubbelomlijnd hartsymbool

 

Diest: dubbelomlijnd hartsymbool: detail van vorige foto

 

Diest: ruitsymbool in moderne gevel

 

Diest: renaissancepand met (onduidelijke) jaartalverwijzing