Metseltekens Antwerpen 2.3-4

St Lenaerts, Achtel

 

St. Lenaerts

De Sint-Leonarduskerk in Sint-Lenaarts (Brecht) wordt ook wel '“de kathedraal van de heide' genoemd. De oorspronkelijke kapel werd vanaf de tweede helft van de 13de eeuw steeds belangrijker. De kerk werd niet verwoest door de Spaanse troepen in 1584 en diende in de daarop volgende jaren als onderkomen voor de plaatselijke bevolking. In 1842 werd Sint-Lenaarts een zelfstandige parochie.

 Zowel in de 19de als in de 20ste eeuw werden er herstellingswerken uitgevoerd, onder andere in de jaren 40 van de 20ste eeuw ten gevolge van de verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kerk is al sinds 1936 beschermd als monument.

 

St. Lenaerts: St Leonarduskerk

 

Op de foto's hieronder van de toren (zuidzijde) ornamenteel metselwerk.

 

St. Lenaerts: St Leonarduskerk

 

St. Lenaerts: St Leonarduskerk

 

St. Lenaerts: St Leonarduskerk

 

Alleen hier op de foto hieronder meen ik een horizontale  ING-rune te ontwaren.

 

St. Lenaerts: St Leonarduskerk

 

Achtel

 De Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeënkapel in Achtel, een gehucht in Rijkevorsel, wordt voor het eerst vermeld in 1475. Achtel behoorde eeuwenlang tot de parochie van Wortel, tot het in 1809 werd opgenomen in Rijkevorsel. De bediening van de kapel kwam echter pas in 1818 onder Rijkevorsel.

Sinds 1938 staat de kapel op de lijst van beschermde monumenten.Tijdens de bevrijdingsgevechten van de Tweede Wereldoorlog werd de kapel met zijn torentje zwaar toegetakeld. Uit dankbaarheid brachten de inwoners met vrije giften ongeveer 230.000 fr. bijeen om de kapel te herstellen. Het 500-jarig bestaan van de kapel werd gevierd in 1975. In 1976 werd de kapel herwijd.

In 2009 werd ook de Kapelberg beschermd als monument, en de omliggende boerderijen als dorpsgezicht.

Op de foto hier zie je heel vaag rechts een groot maalkruis. De metseltekens op de voorgevel kloppen heel goed met het jaar 1475. 

 

Maalkruis: Je moet goed kijken maar boven de houten luiken bevindt zich in blauwgeglazuurde steen een maalkruis. Op de foto's hieronder zoemen we wat in.

 

Achtel: kapel

Achtel: kapel. Op foto boven zijn ze moeilijk te ontdekken.

 

Achtel: kapel: maalkruis naast het raam

 

Achtel: kapel: maalkruis boven de luiken