Renaissance vv2

 

 

Den Bosch

 Soms blijkt een klein pandje, ingeklemd door nieuwere buren toch de tand des tijds te hebben overleefd. Dit is nog zo'n voorbeeld van een renaissancepandje, dat nog stamt uit de tijd dat er houten huizen vervangen werden door steen. We zien hier nog de zogenaamde gotische driepasboog in natuursteen gemetseld boven het bovenste raam.

 

Klein Renaissancepandje in Den Bosch

 

Het refugiehuis van de Kruisbroeders in Den Bosch is gebouwd in 1619. Het maakte destijds deel uit van de Sint Catharinakerk. We zien hier de voluten zoals we ze straks (een paar pagina's verder) zullen leren kennen van Hans Vredeman de Vries.

Het symbool van de Kruisheren (het tweekleurige Jeruzalem-kruis) is te zien in het ronde raampje bovenin.

 

Het refugiehuis van de Kruisbroeders te Den Bosch (achter de St Cathrinakerk)

 

Nijmegen: Renaissancepand uit 1609

 

Het doksaal van Schoonhoven

 In de Grote Bartholomeuskerk van Schoonhoven bevindt zich een zeer bijzonder doksaal van 16e-eeuwse origine. Het is een groot wonder dat dit doksaal de beeldenstorm, die ook in Schoonhoven wel terdege heeft gewoed, heeft overleefd.Het is van een uitzonderlijke rijkdom aan zeer kunstig gesneden Bijbelse voorstellingen, die vergezeld gaan van beelden en versieringen die ontleend zijn aan de klassieke oudheid. In omvang, esthetiek en verbluffend knap kunstenaarschap is het het meest waardevolle houtgesneden Renaissance kunstwerk, dat er vanuit deze tijd nog in ons land te vinden is. Klik de foto's die alle door Jan van Hoek gemaakt zijn, aan, zodat u de details uitvergroot kunt bekijken. 

 

Schoonhoven-doksaal vooraanzicht; foto: Jan van Hoek

 

Schoonhoven-doksaal zijaanzicht

 

Schoonhoven-doksaal zijaanzicht

 

Schoonhoven-doksaal met kersttafereel

 

Het paneel met de voorstelling van gebeurtenissen rond de geboorte van Christus. Klik op de foto voor uitvergroting.

 

Paneel van de geboorte van de Christus