Gotiek vv2

 

Den Bosch

 De SintJanskathedraal is onze meest uitbundige en flamboyante gotische kathedraal. De enige kerk die zich met de kathedraal kan meten is de Domkerk van Utrecht, waarvan helaas het middenschip door een tornado in 1674 is weggevaagd..

De bouw van de gotische kathedraal van Den Bosch begint in 1380 en vervangt de oudere Romaanse kerk.  Aan vervanging van de Romaanse toren is men nooit meer toegekomen. 

Aan de buitenkant van de Sint Jan zijn al heel veel grappige details te ontdekken. Op de foto's hieronder zie je de schrijlings op de luchtbogen gezeten figuren, die uit het toen alledaagse leven zijn gegrepen. 

Daarbij de vele waterspuwende gargouilles (eng: gargoyles). Ze doen dienst als afvoer van het hemelwater. Als ze in functie zijn, kunnen ze soms een gorgelend geluid maken, wat de Franse naam verklaart.

De groteske koppen waren destijds zeker bedoeld om door hun angstaanjagend uiterlijk het gebouw te beschermen tegen de invloed van kwade geesten.  

 

Den Bosch: SintJanskathedraal

 

Den Bosch: SintJanskathedraal

 

Den Bosch: SintJanskathedraal

 

Winterswijk

 Een van de typerende ornamenten in de gotiek is het zwemblaasmotief.Wie wel eens een vis heeft ontdaan van ingewanden kent de typische vorm en zal die ook herkennen in dit venster: de kleinere voorblaas en de grotere achterblaas.Hier ten tijde van de bouw van de Jacobskerk van Winterswijk werd dit raam rond 1470 aangebracht. De gotische kerk verving een Romaanse voorganger.

 

Winterswijk- dorpskerk