Bovenlichten in soorten 16

 

Monschau: Das rote Haus

 Het is wel mooi om even over de grens te kijken en dan in Duitsland een deurpartij te zien die nog geheel origineel in Rococo-stijl gebleven is. Het ziet er prachtig uit. Ook de vergulding is fraai gekozen.

 

Monschau: das Rote Haus: rococo deurversiering; foto: WJ van Dort

Das rote Haus is een patriciershuis in Monschau , gelegen aan de Ruhr.

Gebouwd tussen 1752 en 1768 op last van lakenfabrikant Johann Heinrich Scheibler. Precies in de tijd van Lod. XV: de Rococotijd. Zowel snijraam, als omlijsting, als deur, zijn in die stijl vorm gegeven.

 

Monschau: das Rote Haus: rococo deurversiering; foto: WJ van Dort

Monschau: das Rote Haus: rococo deurversiering; foto: WJ van Dort

 

Franeker Voorstr 49

 

Franeker

 Een van de zogenaamde professoren-woningen.

 

Franeker Voorstr 49

 

Franeker Voorstr 49: rococo-deur en -omlijsting

 

Sloten

 Aan de Lindengracht 119 bevindt zich dit pand met een opvallend snijraam uit de tijd van Lod. XVI. Gezien de dikke verflaag moet het wel origineel zijn.

 

Sloten (Frl)

 

We zien het bekende strikje bovenin en de karakteristieke guirlandes met een bladmotief. Voorts enkele rozetten.

Helaas is er een lichte beschadiging midden-boven aan het strikje.

 

Sloten (Frl)

 

Bijzonder is hier dat Sloten nog steeds de stoeppaaltjes heeft gehandhaafd. Ooit had je ze in praktisch alle steden van ons land.

 Ca. een meter uit de gevel liep de kadastrale grens van de kavel van een stadspand. Dit werd met paaltjes met een ketting ertussen aangegeven.

 

Sloten (Frl)

 

Dordrecht

 In dit bovenlicht aan Voorstraat 10 treffen we een ijzeren ornament aan. Gedeeltelijk gietijzer en smeedijzer.In totaal is het zeker wel een fraaie compositie.Laten we hopen dat hij nog lang de straat mag opfleuren. Ook ijzeren ornamenten zullen op tijd een verfbeurtje moeten krijgen om ze heel te houden.

 

Dordrecht: ijzeren bovenlicht ornament

 

Dordrecht: ijzeren bovenlicht ornament

 

Op de gevel is te lezen dat er ooit een winkel gevestigd was, waarin men kaas en boter, haring en visch verkocht.

 

Dordrecht: tekst op de gevel

 

Hoorn

 Ergens in Hoorn heb ik dit ornament gefotografeerd. Het is heel bijzonder, want het is nog uit de tijd van Lod XIV (1700-1750).Objecten uit die tijd aan huisgevels zijn uiterst zeldzaam in het publieke domein. 

Wie helpt?

Wie helpt mij het adres terug te vinden, zodat ik bij een volgend bezoek betere foto's kan maken en iets meer over het pand kan vertellen.

 

Hoorn: Lod XIV-ornament

 

Dordrecht

Dordrecht: Lod XVI-stijl

 

Dordrecht

 Een fraai gesneden bovenlicht. Geheel in de Lod XVI-stijl. Maar het is wel zo overvloedig gesneden, zo overdone, dat ik twijfel of het origineel uit eind 18e eeuw stamt.

Mogelijk is het 20e eeuws en in oude stijl gesneden. We zien de krans, de gekruiste takken, de strik bovenin, de bladguirlande in de bovenhoeken. Het klopt wel en het klopt niet.

 

Dordrecht: Lod. XVI-stijl