Bovenlichten in soorten 15

 

 

Wageningen

Een ruit in het bovenlicht met pijlen versierd: 1e kwart 19e eeuw

 

Wageningen Heerenstraat 1: Monumentaal pand van rond 1800 met nog oude roedenverdeling in de ramen.

De ruit is veel voorkomend in de bovenlichten. Een oud teken, dat nog teruggegrijpt op de ING-rune. Een vruchtbaarheidsteken.

Maar niemand die zich daar nog bewust van was toen het in bovenlichten terecht kwam. Het kwam ook al via de klassieke weg (Grieks/Romeins) naar ons toe. Hier fraai vormgegeven met de pijlen in de hoeken. 

 

Wageningen

 

Elburg

 Fraai bovenlicht in Elburg vol symboliek. 

De pijlen verwijzen naar de 7 Provincien. Boven in zien we nog een ruitteken.

Het acanthusblad boven vormt hartjes. Onderin verbeeldt het de ING-rune.

Elburg

 

De lijst met Rijksmonumenten geeft aan dat het huis mogelijk 16e eeuws is, maar de gepleisterde voorgevel is begin 19e eeuw.

Over het snijraam laten ze zich niet uit.Ik durf de gok ook niet te wagen. Mogelijk toch ook 19e eeuws, maar misschien ouder.

 

Elburg

 

Elburg

 

RK-kerk St. Paschalis Baylon te Den Haag

Den Haag

 Geen bovenlicht en geen snijraam, maar wel  een mooie voorstelling boven een toegangsdeur. Ditmaal van een kerk in Den Haag. De RK-kerk St. Paschalis Baylon a.d. Oud Wassenaarseweg 53, in de wijk Benoordenhout. 

De fabel van de pelikaan is een Christelijk symbool. De pelikaan geeft zijn jongen te drinken door zichzelf in de borst te pikken, zodat ze zijn bloed kunnen drinken.

Het verhaal stamt uit de Physiologus, uit de oudheid. Het is echter nooit (meer) waargenomen dat pelikanen zoiets doen.

RK-kerk St. Paschalis Baylon te Den Haag

 

Amersfoort

 Een heel mooi snijraam, precies op maat gemaakt voor dit smalle langwerpige raam. Qua stijl lijkt het ergens gesneden te zijn in de 19e eeuw. Vermoedelijk in het eerste kwart van die eeuw.

 

Amersfoort

 

Dit huis behoort tot de Amersfoortse muurhuizen. Het dateert nog uit de 16e eeuw. 

 De straatnaam Muurhuizen is genoemd naar een reeks huizen, die sinds de 16e eeuw gebouwd is op de plaats van de eerste stadsmuur. Toen in het midden van de 15e eeuw de tweede stadsmuur gesloten was, verloor de eerste haar functie. Op de plaats van de in onbruik geraakte muur werden, gebruik makend van stukken muur en van stenen uit de muur, huizen opgetrokken. De naam Het oude Wevershuis is van de 20e eeuw (volgens Eemland Archief).

 

Amersfoort: Het oude wevershuis

 

Amersfoort: Het oude wevershuis

 

Hulst

 Het pand bevindt zich in het centrum a d Steenstraat 30. Het pand is origineel uit de 18e eeuw maar bepleisterd in de 19e eeuw.

Het heeft houten kozijnen (12 ruits schuifvensters) met voluten (spiralen) uit midden 18e eeuw.

Het bovenlicht is moeilijk te determineren naar stijl etc. Ergens in de 19e eeuw en mogelijk al van het het eerste kwart.

De bladguirlandes in hardsteen boven het bovenlicht zijn uit de tijd van Lod .XVI.

 

Hulst

 

Hulst: Steenstraat 30

 

Hulst: Steenstraat 30

 

Amsterdam

 Op dit schilderij uit de 18e eeuw zien we een tuin van een Amsterdams grachtenpand. Mogelijk het huis van van Loon (?).De beide snijramen zijn symmetrisch ten opzichte van elkaar, maar elk raam is op zich typisch rococo door de zwierige krul. 

 

Amsterdam: schilderij van Rococo-tuin: detail

 

De kwaliteit laat te wensen over omdat ik het van de televisie heb gefotografeerd. En niet precies weet waar zich het origineel bevindt.

 

Amsterdam: schilderij van Rococo-tuin

 

Utrecht

Utrecht: mogelijk Rococo-snijraam

 

Dit bovenlicht in Utrecht is  gemaakt in Rococo-stijl, maar vermoedelijk al van ver na de feitelijk bloeitijd van de Rococo. Het mist namelijk de typerende Rococozwier. Wel zijn de roeden qua dikte en vorm wel in rococo-stijl.

 

Utrecht