Bovenlichten in soorten 14

 

Gouda

Gouda

 Een statig grachtenpand in Gouda. Met dat schitterende verfijnde snijraam in het bovenlicht. de krans met de kralenrand verwijst naar begin 19e eeuw.

De krans suggereert uit drie te bestaan. 3 geeft maximale zeggingskracht. En moet wel verwijzen naar de trots van de huiseigenaar, die zich er als het ware mee op zijn borst klopt.

De pijlen vormen het oude maalkruisteken. Ooit vanuit de Germaanse tijd bedoeld om het kwaad te weren. Door het vorm te geven met pijlen wordt die oude betekenis nog weer versterkt.

 

Gouda

 

Gouda

 

Gouda

 

Holwerd

 Dit huis aan de Foarstrjitte 7 was van 1830 tot 1916 dokterwoning. Tot 1974 was het postkantoor. Daarna van 1984-2001 discotheek. En nu is het een woonhuis. Deze hoorn des overvloeds is typisch 19e eeuws vormgegeven. Het voorzien van kleur aan de onderdelen is in dit geval van veel later tijd.

 

Holwerd voormalig doktershuis

 

Op de kerken na is dit het hoogste gebouw van Holwerd. Het huis dateert van voor 1830 en bevat authentieke elementen.

 

Holwerd voormalig doktershuis

 

Krommenie: Zuiderhoofdstr. 65, genaamd Ceres

 Krommenie ligt in de Zaanstreek. Een aantal dorpen aldaar hadden vanouds fraaie panden met houten voorgevels, die ook nog eens fraai gesneden houtversiering droegen.

Er zijn helaas niet veel meer van over. Wat we nog hebben, daar moeten we maar goed zuinig op zijn.

 

Krommenie

 

De stijl van de pandversiering is Lod. XVI. Of het bovenlicht ook van die tijd is moet worden betwijfeld. Mogelijk is dat toch wel 19/20e eeuws vanwege de creatieve elementen er in: dorsvlegel en bundel graan.

 

Krommenie

Uit de lijst van monumenten van Krommenie haal ik deze beschrijving:

 Grotendeels houten huis met een rijk bewerkt in- en uitgezwenkt voorschot in Lodewijk XVI-stijl o.a. met de emblemen van de koopvaardij en een medaillonkop van Ceres.

Ook in de bakstenen pui rijke vensteromlijstingen en een ingangsomlijsting met gesneden kozijn, gesneden deur en een snijraam met landbouw-emblemen. XIXa.

Rijk gesneden plafond in de voorkamer, XIXa.

Houten luchthuis met verdieping en tentdak, voorzien van een sierlijke bekroning en een windvaan, XIXa.

 

Krommenie

 

Stedum: Kampweg 19

We zien hier een 19e eeuws bovenlicht. De foto's zijn toegestuurd door Tjerk Algera uit Ten Boer. Centraal een krans, van waaruit de takken ontspringen. Opvallend bij deze 'levensboom' is de prachtige inkleuring.

 

Stedum: Kampweg 19. Bovenlicht. foto: Tjerk Algera

 

Stedum: Kampweg 19. Bovenlicht. foto: Tjerk Algera

 

Stedum: Kampweg 19. Bovenlicht. foto: Tjerk Algera

 

Doesburg: Roggestraat 7

Een nieuw bovenlicht in oude stijl.

Het betreft hier een monumentaal pand uit ca 1485, gelegen aan de Roggestraat in het hart van het middeleeuwse centrum van Doesburg. De voorgevel van dit pand is ca. 1820 vervangen en toen zal ook dit model bovenlicht in de vorm van een levensboom geplaatst zijn.

In 1964 is het pand grondig gerestaureerd en werd er een ruitvormig bovenlicht aangebracht.

Recent vond de eigenaar een foto van ca. 1890, waarop te zien is, dat het oorspronkelijke bovenlicht een snijraam heeft in  de vorm van een levensboom. Onlangs is het pand gerenoveerd en naar aanleiding van deze foto is de oude situatie hersteld. Het bovenlicht met de levensboom is weer terug geplaatst.

 

Doesburg, Roggestr.7: het nieuwe snijraam in oude stijl; foto: J. Ott

 

Doesburg, Roggestr.7: de oude situatie

 

Doesburg, Roggestr.7: het nieuwe snijraam in oude stijl; foto: J. Ott

Middelburg

 Fraai gesneden raam in Rococo-stijl, ook al ontbreekt de asymmetrische touch.

Dit grote raam straalt grandeur uit. In het midden zien we het klassieke model vaas, plus de beide symmetrisch geplaatste geleidevogeltjes.

 

Middelburg: snijraam met 2 geleidevogeltjes

 

Middelburg: Rococo-bovenlicht en deur