Lodewijk XV vv3

Medemblik

 Deze deur van het voormalige weeshuis in Medemblik is tot nu toe het fraaiste stukje Rococo op gebied van deuren en bovenlichten, wat ik in Nederland ben tegengekomen. 

Medemblik: rococoraam en -deur: 1785: aan binnenplaats van het weeshuis.

 

Haarlem

 In Haarlem heeft Maarten Robert (houtsnijder te Heemstede) een nieuw Rococo bovenlicht gemaakt in een al bestaande Rococo-deuromlijsting.

 

Haarlem: Rococo-bovenlicht, ontworpen door Maarten Robert.

Haarlem

 Het is niet zo dat je in elk Rococo venster iets asymmetrisch moet tegenkomen. Soms is de grilligheid van het lijnenspel al voldoende reden om een venster aan deze periode toe te schrijven. Maar ik ga er wel van uit dat je dan aan het begin van de Rococo moet zitten. In het snijraam hieronder uit Haarlem zie je nog elementen die aan Lod XIV doen denken, de periode die eraan voorafging. Vergelijk ook het snijraam van huis Huegetan, enkele pagina's hiervoor.   

 

 

Bij dit portret van een lid van de familie van Tuyll van Serooskerken zien we als haardracht een zogenaamde pompom, die in de creatie zorgt voor het asymmetrische effect.

 

Belle van Zuylen in 1759 op 19 jarige leeftijd

 

Leiden

 Deze deuromlijsting (foto's hieronder) mist helaas het bovenlicht. Dat had ons misschien meer duidelijk kunnen verschaffen. Symmetrie en festoen verraden de nieuwe stijl (Lod. XVI). De vorm van het deurkalf is nog meer in de stijl van Lod. XV. 

 

Leiden: deuromlijsting in overgang naar Lod. XVI-stijl.

 

Leiden: detail van bovenst. foto: deurkalf van deuromlijsting in overgang naar Lod XVI.

 

Amsterdam

 De opzijdraaiende kuif en het licht asymmetrische venster bij dit vroegere pakhuis aan de Kerkstraat te Amsterdam passen fraai bij elkaar. Beide geheel in Rococostijl.

 

Rococo-venster in pand aan de Kerkstraat te A'dam

 

Nijmegen

 Wonderlijk ornament boven een deur in een steeg. Het doet oud aan: rococo-achtig. De glasvlakten erom heen zijn echter te groot voor een ornament uit die tijd. Dit moet dus een (veel) latere constructie zijn. 

 

Nijmegen: rococo-achtig ornament