Lodewijk XIV vv6

 

Festoenen of guirlandes

 Even een uitstapje naar een ander typisch gevelelement uit de tijd van Lod XIV. 

Naast houtsnijders kende men in de voorbije eeuwen ook getalenteerde steenhouwers. 

Typisch voor de Barokstijl zijn de aan de gevel voorkomende festoenen. Festoenen zijn een soort guirlandes. In de Barok zijn het dikke festoenen, vaak bestaande uit vruchten of schelpen.

Bijgaande foto's geven daarvan een indruk. In de erop volgende stijlperioden zullen de festoenen veranderen van vorm. Onder de knop: Oorsprong van de symbolen zullen ook de festoenen besproken worden. Zie: 27. De festoenen .

 

Dordrecht: Barok-festoen met vruchten, ca. 1700 

 

Franeker: Barok-festoen met schelpen: 17e eeuw 

 

De Franeker professorenhuizen hebben diverse festoenen. Hier zijn enkele fraaie te zien die een guirlande van schelpen vormen.

 

Franeker: Barok-festoen met schelpen: 17e eeuw

 

Naast de festoenen die aan twee kanten zijn opgehangen, kun je er ook tegenkomen die aan een kant vastgehecht zijn en recht naar beneden hangen. Een pand in Leiden levert ons daarvan een voorbeeld.

 

Leiden: pand met zowel horizontaal als vertikaal hangende Barok-festoenen ca 1700 

 

Boven een grachtje in Utrecht hangt deze festoen mooi beschermd en heeft hij de tand des tijds kunnen doorstaan. Ooit waren de festoenen geschilderd in bijpassende kleuren.

 

Utrecht: laaghangend schelpenfestoen boven een grachtje 

 

 

Goes

Of de festoenen destijds ook al zo geschilderd waren, is moeilijk meer na te gaan. Maar het zou best kunnen. Maar hoe zou dan een schelpenfestoen zoals hierboven eruit hebben gezien?

 

Goes: festoen aan ingang van het oudemannen-vrouwenhuis: 1655 

 

Kreta

 In een van de musea van Kreta kwam ik aan deze sarcofaag voorbij. Je ziet dat ook in de Griekse oudheid de festoen al een gewild versieringselement was. Je ziet ze dan vaak in combinatie met dierkoppen ( vaak stier/koe/ram).Nadat een dier in de tempel geslacht was, werd het ergens opgehangen en versierd met guirlandes. Hier zij dierkoppen uitgehouwen op de hoekpunten van de sarcofaag.

 

Griekse sarcofaag van Kreta (uit Griekse oudheid tussen 400 en 100 BC)