Lodewijk XIV vv4

 

Purmerend

Purmerend: ornament boven het bovenlicht in Lod XIV-stijl (voor 1750)

 

Elke keer dat ik weer iets aan de straat ontdek van de tijd van Lodewijk XIV, de begintijd van de bovenlichten, is dat een leuke verrassing zoals dit ornament in Purmerend.

Hier is een in hout gesneden ornament, dat (naar mijn vermoeden) geplaatst is boven het latere bovenlicht. 

 

Amsterdam

Amsterdam: Armeense kerk aan de Kromboomsloot: poort uit 1749.

 

Amsterdam: Armeense kerk: poort van voren (gevelsteen is van 1749).

 

Het gebouw van de Armeense kerk stamt uit 1714, maar de deuromlijsting met de gevelsteen erboven, het bovenlicht en de smeedijzeren stoephekjes zijn van 1749.

 

Middelburg

Het bovenlicht dat we hier zien in de Oosterkerk in Middelburg, is van een type, dat we al in de Barok tegenkomen. Aanvankelijk met houten roeden, pas rond het eind van de 18e eeuw kan het ook in metaal zijn uitgevoerd.

 

Om het een naam te geven, noem ik het 'het rijzende zon'-motief. Deze naam is uitsluitend bedoeld om een type aan te duiden, want ik ben niet zeker of er destijds een symbolische betekenis aan werd toegekend.

 

Bovenlicht met rijzende zonmotief in de Oostkerk te Middelburg (1670)

 

Utrecht

 

Utrecht: snijraam (vroeg rococo-periode) onder een typische barokke festoen

 

De sierlijke krullen (van dit Utrechtse raam) in de roeden gaan al in de richting van de Rococo-stijl. Asymmetrie is nog niet te bespeuren.

Het gebogen deurkalf (zo noemen we het bovenkozijn van de deur) komt ook vooral in de rococotijd voor. Dit raam lijkt me uit de late Lod. XIV- tijd te stammen, tenminste als het niet in de 20e eeuw in oude stijl opnieuw is gesneden.

 

Middelburg: let op de 2 geleidevogeltjes. Lod XIV of Lod. XVI of ....?

 

 

Delft: snijraam in neo-Lod XIV stijl

 

Bovenstaand raam lijkt een reconstructie van een classicistisch-snijraam te zijn.

Mijns inziens is de afwerking iets aan de groffe kant gebleven. Maar toch fijn als deze ramen in een zo vroege bovenlichtstijl onze steden weer opfleuren. 

 

 

Amsterdam

 Ik kan het niet helpen als Amsterdam wat vaak voorkomt op deze site, maar misschien wel de helft van alle Nederlandse snijramen vind je in Amsterdam. Hier een fraai Barok snijraam uit de tijd van vlak voor de Rococo, dus ca 1740. Er schijnt een monogram in te ontdekken te zijn, maar ik heb er moeite mee.  Een W en een L kan ik er wel in ontdekken. Maar er zou nog een letter in moeten zitten.

 

Amsterdam: Nieuwezijds Voorburgwal: barok snijraam