Lodewijk XIV vv3

 

Den Haag

Den Haag: Huis Huegetan aan het Lange Voorhout

 

Het meest indrukwekkende pand aan het Lange Voorhout is het gebouw waar tegenwoordig de Hoge Raad zetelt: het huis Huguetan, gebouwd in 1734-1736.  

Het heeft zowel aan de zijde van het Lange Voorhout als aan de achterzijde een Lod. XIV - snijraam, ontworpen door Daniel Marot (1661 - 1752), tevens architect van het middendeel van dit stadspaleis. Zie foto's hieronder. De vleugels werden in 1761 toegevoegd door architect Pieter de Swart.

 

Den Haag: paleis Hoge Raad voorzijde Lange Voorhout. Lod. XIV.

 

 

Den Haag: paleis Hoge Raad achterzijde

 

Haarlem

Haarlem: Lod. XIV-stijl

Den Haag

Den Haag: Lange Voorhout

 

Middelburg

Zoals op bijgaande foto's te zien is, zijn niet alle Barokke snijramen even zwaar aangezet. Er zijn ook lichtere vormen. Wat ze in hun Barokke ornamentiek wel met elkaar gemeen hebben is de horizontale symmetrie, de uitbundigheid en de organische vorm. Hieronder het huis St. Catharina in Middelburg, wat een 20e eeuws bovenlicht in Lod. XIV-stijl laat zien. Echt origineel zullen we er trouwensd maar weinig meer aantreffen, want hout vermolmt op den duur, zeker wanneer het niet goed is onderhouden. 

 

Middelburg: barok of neobarok?

 

Geertruidenberg

Het snijraam van Geertruidenberg (onder) is toch van later datum, want bij nadere beschouwing zijn duidelijke Lod. XVI kenmerken te ontdekken. B.v. de centrale krans, de strik boven de krans. De (grove) raamvulling doet op het eerste gezicht aan Lod. XIV denken ,maar dit is dus misleidend.

 

Hier bestaat dan ook een goede kans, dat deze in veel later tijd is gemaakt door een houtsnijder, die wat minder stijlbewust te werk is gegaan. Wat ook nog pleit voor een (veel) latere datum, is het feit dat het houtwerk uit het kozijn stulpt. Dat ben ik bij ramen uit de Lodewijk XIV-XV-XVI-tijd verder nog niet tegengekomen.

 

Geertruidenberg: Lod. XVI -stijl snijraam

 

Naarden

Maar het raam dat ik zelf in Naarden aantrof, lijkt me weer een onvervalst Lod XIV-snijraam. We hebben er in Nederland niet zo veel meer van, dus is het wel geluk hebben om er af en toe nog eentje van in het wild tegen te komen.

 

Naarden: Lod XIV bovenlicht; weer zo'n zeldzame gelukkige vondst!