Lodewijk XIV vv2

 

  Dordrecht: pand met Lod.XIV-gevel: vooraanzicht

 

Dordrecht: zelfde pand: Lod. XIV gevel , nu van opzij.

 

Uitbundige Barok

 Dit imposante Dordtse pand aan de Voorstraat is een juweeltje van Barokke ornamentiek. De Barok is een stroming, waarbij men weer geraakt wilde worden door de emotie. Uitbundig en exuberant moest het zijn. Het ziet er naar uit dat we hier nog een echt Lodewijk XIV - snijraam op z'n oorspronkelijke plaats hebben.

 

Dordrecht, zelfde pand Lod. XIV-stijl: snijraam in detail

 

Ook dit type snijraam zoals in Elburg (onder) en in Leiden (daar weer onder)  is typerend voor de tijd van Lod. XIV. Het heeft misschien niet zoveel met een rijzende zon uit te staan, maar lijkt meer op een bloemmotief.

Het is streng symmetrisch en de grootte van het ruitjesoppervlak is ongeveer het maximale wat men destijds kon bereiken. 

 

Elburg

 In het Elburgse snijraam (voormalig stadhuis?) laten de leeuwen ongegeneerd hun geslachtsdelen zien, wat typisch is voor een datering in de 17e eeuw. Ook de leeuwen op het stadhuis van Haarlem staan er zo macho bij. In de daarop volgende eeuw zien we dit niet meer.

 

Elburg: Lod XIV-snijraam: 1e helft 18e eeuw

 

Elburg: uitvergroting Lod XIV-snijraam met de wellustige leeuwen

 

Leiden
 
Ook dit Leidse raam laat hetzelfde motief zien. Het is verleidelijk om het in de zelfde tijd te dateren.

 

Leiden: bloemmotief: Lod. XIV-stijl

 

Vreemde reconstructie in Delft

 Het Meisjeshuis heeft een ingang die stamt uit 1767. Dit is feitelijk al in de Rococo-periode. Volgens een Delftse stadsgids is dit bovenlicht gereconstrueerd naar een oude tekening. Qua stijl komt het bovenlicht wel overeen met wat we hierboven zien qua motief. Maar of de tekening wel voldoende duidelijk is geweest? Ik durf er niet te veel van te zeggen.

De poortomlijsting is duidelijk Rococo. Ik zou dan ook een Rococo-snijraam verwachten.

 

Delft: Meisjeshuis uit 1767

 

Harderwijk

 In de Bruggestraat bevindt zich dit paneel in Lod XIV-stijl, gedateerd 1712. 

 

Harderwijk: Bruggestraat 49: Lod XIV-stijl