De 19e eeuw vv17

 

Levensbomen zonder klokjes 1

 

Zierikzee

 Van ditzelfde type levensboom (als op de foto hieronder) vond ik er ook eentje in Dirksland. Maar deze van Zierikzee zag er wel wat beter onderhouden uit. Wat zou kunnen opvallen is dat er hier geen klokjes te vinden zijn.

 

Amsterdam: Herengracht. Is dit nog wel tot levensbomen te rekenen?

 

En dan nu aandacht voor de levensbomen die geen klokjes dragen. De variatie en het verschil in datering is onder deze bomen veel groter.

 Amsterdam We beginnen met een houten bovenlicht van de Herengracht te Amsterdam, waarbij de ontwerper een kunstgreep moest uithalen om het hoge raam  te vullen. Hij bedacht dat een langwerpige knop in top van de zeer gestyleerde boom wel zou passen. Maar het is discutabel of je dit raam tot de levensboommotieven moet rekenen. Voor hetzelfde valt hij onder de grotesken.

 

Amsterdam Geldersekade: gietijzeren levensboom

 

Vledder

 

Vledder in Drenthe: gietijzeren levensboom

 

Het bovenlicht van Vledder lijkt bijna geheel op dat van de Geldersekade te Amsterdam (zie foto erboven). Er is maar 1 klein onderdeeltje aan de constructie (de ranken die naar de stam toebuigen), dat net iets anders is vormgegeven. Dat maakt het toch wel waarschijnlijk, dat het van dezelfde gieterij afkomstig is.

 

Goedereede

 Het dorpje Goedereede op Goeree Overflakkee is een fraai oud plaatsje met een prachtige oude kerktoren en nog veel oude bebouwing met enkele bijzondere bovenlichten en topgeveltekens. Voor mij was het smullen met de camera om er rond te wandelen.

 

Goedereede

Goedereede

 

Goedereede

 

Hattem

 

Hattem: gietijzeren levensboom

 

Middelburg

 

Middelburg

 

Amsterdam

  Hieronder een foto van een interessant koopmanshuis van de Geldersekade 16 te Amsterdam. Onder het bovenlicht is de gevel in Lod XV (Rococo)-stijl, erboven is het Lod XVI-stijl.Uit welke tijd het bovenlicht is, is lastiger te zeggen.

Het stelt een tabaksplant voor en heeft niets van doen met het levensboommotief. 

In de 17e eeuw stond er een ander huis op deze kavel: 't Saligh Roemerhuys, zoals Joost van de Vondel het noemde. Het was het woonhuis van Roemer Visscher, de vader van dochter Tesselschade, goede vrienden van P.C. Hooft.

Vondel, Bredero en Hooft kwamen er vaak op bezoek om zich met taal bezig te houden (Muiderkring). (info uit: Ton Koot: En nu Amsterdam in)

 

Amsterdam: Geldersekade 16: 18e eeuwse vervanging van 't Saligh Roemershuis