De 19e eeuw vv10

 

 

De ronde cartouche oftewel de krans

 

Amsterdam: Hartenstraat 6

 

Bij dit huis te Amsterdam zien we de krans boven de beide deuren verschijnen, ontdaan van alle versiering. Slechts de roeden zelf vormen het versierend element. 

In combinatie met de ruitverdeling in de ramen vormt het een erg mooi geheel. Wat hier al opvalt, is, dat het glasoppervlak van de ruiten in deze tijd al aanmerkelijk groter is geworden. 

 

Amsterdam: Het Singel

Amsterdam: Het Singel

 

We blijven nog even bij Het Singel in Amsterdam. Er zijn aan de Amsterdamse grachten tal van voorbeelden uit deze tijd met ongeveer dezelfde motieven. De foto's hier boven zijn een paar voorbeelden van in hout uitgevoerde snijramen.

 

Amsterdam: zijstr. Keizersgracht

Ouderkerk a d Amstel: dubbeling van motief

Enkel een cirkel, uit hout gesneden, links in Amsterdam, rechts in Ouderkerk, onder de rook van Amsterdam. Bij dubbele deuren wordt het bovenlicht nog vaak dubbel uitgevoerd. Dit heeft misschien te maken met de mal waarover de de timmerman destijds beschikte. Gezien de dikte van de roedenprofielen  zijn deze bovenlichten al weer wat ouder en mogelijk zelfs nog van voor 1850.

 

Den Haag: Prinsessegracht

Amersfoort

Beter in deze tweede helft van de 19e eeuw passen de beide bovenlichten, die hierboven staan. De ene uit Den Haag en de andere uit Amersfoort. De roeden zijn hier nog wat strakker uitgevoerd.

Dit geldt zeker voor het raam hieronder van Alkmaar.  

 

Alkmaar: 2e helft 19e eeuw