India

 

Foto van de Macnabb Collection van een carved stone bovenlicht in Sidi Sayyid’s Moskee in Ahmadabad in Gujarat, India, genomen door Bourne & Shepherd rond 1870.

Ahmadabad is de hoofdstad van Gujarat in westelijk India. De Sidi Sayyid Moskee dateert van de 16e eeuw en bevindt zich binnen de muren van de oude stad.  In de stad zijn diverse voorbeelden te vinden van de interessante provinciale stijl die zijn bloeitijd in Gujarat had in het midden van de 15e eeuw. Verfijnd steenhouwerswerk en housnijwerk zijn kenmerkend voor deze stijl.  

Deze foto laat een van de beide vensters zien die gedecoreerd zijn met het "palm & parasiet"-motief en is een van de fraaiste voorbeelden van verfijnd steenhouwerswerk in heel India. 

De moskee is beroemd om zijn tien getoogde vensters (3 meter breed en 2 meter hoog) die gehouwen zijn in de vorm van gestyleerde geometrische patronen, bloemen, bladeren, bomen en takken.  

 

Ahmadabad: Sidi Sayyid Moskee: ragfijn steenhouwerswerk

 

Ahmadabad in India: Sidi Sayyid's Moskee: nog een fraai in steengehouwen venster.

 

Fatehpur Sikri

 In een verlaten Mogul stad bevindt zich schitterend steenhouwerswerk. Zie ook de balustrades op de foto van de rijkbewerkte pilaar.

 

India: Fatehpur Sikri: marmeren verandascherm tombe Salim Chisti

 

Fatehpur Sikri (verlaten Mogul-stad): bewerkte zuil met ook maaswerk boven in.